Ciasteczka radości
Dodano: 23 lis 2022
Składniki:
- 30 g gałki muszkatołowej
- 30 g cynamonu w proszku
- 10 g goździków w proszku
- 1 kg mąki orkiszowej typ 650
- 300 g cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 300-400 g masła lub oleju kokosowego
- 300 g mielonych słodkich migdałów
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na 2-3 mm i wykrawać ciasteczka.
Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temperaturze ok. 180°C.
Dorośli mogą jeść 4-5 ciasteczek dziennie, dzieci do 3.
Ciasteczka radości rzeczywiście wyraźnie poprawiaja nastrój, a dodatkowo wyostrzają zmysły, wspomagają nerwy, pamięć i zdolność koncentracji.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.