Ciasteczka radości

Dodano: 23 lis 2022

Składniki:

  • 30 g gałki muszkatołowej
  • 30 g cynamonu w proszku
  • 10 g goździków w proszku
  • 1 kg mąki orkiszowej typ 650
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 300-400 g masła lub oleju kokosowego
  • 300 g mielonych słodkich migdałów
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na 2-3 mm i wykrawać ciasteczka.
Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temperaturze ok. 180°C.

Dorośli mogą jeść 4-5 ciasteczek dziennie, dzieci do 3.

Ciasteczka radości rzeczywiście wyraźnie poprawiaja nastrój, a dodatkowo wyostrzają zmysły, wspomagają nerwy, pamięć i zdolność koncentracji.

 

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.