Ciasteczka radości

Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 30 g gałki muszkatołowej
  • 30 g cynamonu w proszku
  • 10 g goździków w proszku
  • 1 kg mąki orkiszowej typ 650
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 300-400 g masła lub oleju kokosowego
  • 300 g mielonych słodkich migdałów
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 minut.
Rozwałkować ciasto na 2-3 mm i wykrawać ciasteczka.
Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temperaturze ok. 180°C.

Dorośli mogą jeść 4-5 ciasteczek dziennie, dzieci do 3.

Ciasteczka radości rzeczywiście wyraźnie poprawiaja nastrój, a dodatkowo wyostrzają zmysły, wspomagają nerwy, pamięć i zdolność koncentracji.

 

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin