Maliny z miodem

Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • Maliny
  • Miód

Przygotowanie:

Miód odszumować. W kuchni św. Hildegardy odszumowanie miodu polega na podgrzaniu miodu w szklanym naczyniu wstawionym do naczynia większego np. garnka z wodą. Wodę należy podgrzewać, gotując, a miód mieszać łyżką, zbierając i wyrzucając zbierającą się pianę (szum).

Do małych słoiczków wsypywać maliny, pozostawiając 1/4 wolnego miejsca. Dodać po 1-2 łyżki miodu. Zakręcić. W krótkim procesie zapasteryzować.

 



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin