Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Maliny z miodem
Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Miód odszumować. W kuchni św. Hildegardy odszumowanie miodu polega na podgrzaniu miodu w szklanym naczyniu wstawionym do naczynia większego np. garnka z wodą. Wodę należy podgrzewać, gotując, a miód mieszać łyżką, zbierając i wyrzucając zbierającą się pianę (szum).
Do małych słoiczków wsypywać maliny, pozostawiając 1/4 wolnego miejsca. Dodać po 1-2 łyżki miodu. Zakręcić. W krótkim procesie zapasteryzować.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024