Maliny z miodem

Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • Maliny
  • Miód

Przygotowanie:

Miód odszumować. W kuchni św. Hildegardy odszumowanie miodu polega na podgrzaniu miodu w szklanym naczyniu wstawionym do naczynia większego np. garnka z wodą. Wodę należy podgrzewać, gotując, a miód mieszać łyżką, zbierając i wyrzucając zbierającą się pianę (szum).

Do małych słoiczków wsypywać maliny, pozostawiając 1/4 wolnego miejsca. Dodać po 1-2 łyżki miodu. Zakręcić. W krótkim procesie zapasteryzować.

 



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin