Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Maliny z miodem
Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Miód odszumować. W kuchni św. Hildegardy odszumowanie miodu polega na podgrzaniu miodu w szklanym naczyniu wstawionym do naczynia większego np. garnka z wodą. Wodę należy podgrzewać, gotując, a miód mieszać łyżką, zbierając i wyrzucając zbierającą się pianę (szum).
Do małych słoiczków wsypywać maliny, pozostawiając 1/4 wolnego miejsca. Dodać po 1-2 łyżki miodu. Zakręcić. W krótkim procesie zapasteryzować.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025