Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Placek orkiszowy wytrawny
Dodano: 24 kwi 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
Masa:
Rozgrzać piekarnik góra-dól do temp 230℃ (lub wyżej – do maksymalnej temperatury piekarnika).
Składniki na ciasto połączyć i dobrze rozrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i umieścić na blasze.
Masa:
Cebulę pokroić cieniutko na „półksiężyce”. Szczypior pokroić na drobno. Czosnek rozdusić. Wszystkie składniki ze sobą pomieszać wraz z twarożkiem i przyprawami.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, umieścić masę na rozwałkowane ciasto i od razu całość włożyć do piekarnika. Nie umieszczać masy na cieście jeżeli piekarnik nie jest jeszcze nagrzany – aby ciasto nie namokło.
Piec ok. 20 minut – w zależności od piekarnika.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024