Placek orkiszowy wytrawny

Dodano: 24 kwi 2024

Składniki: 

  • 230 g mąki orkiszowej typ 650
  • 3 łyżki oleju winogronowego
  • 135 ml wody letniej
  • szczypta soli
  • szczypta bertramu
  • szczypta galgantu

Masa:

  • 200 g śmietanki/twarożku
  • 3 średnie cebule
  • 150 g posiekanej kiełbaski drobiowej, hyzop w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypioru – ok. 70 g
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka z kozieradką
  • Włoska przyprawa pepperoni

Rozgrzać piekarnik góra-dól do temp 230℃ (lub wyżej – do maksymalnej temperatury piekarnika).
Składniki na ciasto połączyć i dobrze rozrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i umieścić na blasze.

Masa:
Cebulę pokroić cieniutko na „półksiężyce”. Szczypior pokroić na drobno. Czosnek rozdusić. Wszystkie składniki ze sobą pomieszać wraz z twarożkiem i przyprawami.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, umieścić masę na rozwałkowane ciasto i od razu całość włożyć do piekarnika. Nie umieszczać masy na cieście jeżeli piekarnik nie jest jeszcze nagrzany – aby ciasto nie namokło.
Piec ok. 20 minut – w zależności od piekarnika.