Placek orkiszowy wytrawny
Dodano: 24 kwi 2024 Alfreda Walkowska
Składniki:
- 230 g mąki orkiszowej typ 650
- 3 łyżki oleju winogronowego
- 135 ml wody letniej
- szczypta soli
- szczypta bertramu
- szczypta galgantu
Masa:
- 200 g śmietanki/twarożku
- 3 średnie cebule
- 150 g posiekanej kiełbaski drobiowej, hyzop w proszku
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypioru – ok. 70 g
- Przyprawa do potraw – mieszanka
- Mieszanka z kozieradką
- Włoska przyprawa pepperoni
Rozgrzać piekarnik góra-dól do temp 230℃ (lub wyżej – do maksymalnej temperatury piekarnika).
Składniki na ciasto połączyć i dobrze rozrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i umieścić na blasze.
Masa:
Cebulę pokroić cieniutko na „półksiężyce”. Szczypior pokroić na drobno. Czosnek rozdusić. Wszystkie składniki ze sobą pomieszać wraz z twarożkiem i przyprawami.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, umieścić masę na rozwałkowane ciasto i od razu całość włożyć do piekarnika. Nie umieszczać masy na cieście jeżeli piekarnik nie jest jeszcze nagrzany – aby ciasto nie namokło.
Piec ok. 20 minut – w zależności od piekarnika.