Placek orkiszowy wytrawny

Dodano: 24 kwi 2024 Alfreda Walkowska

Składniki: 

  • 230 g mąki orkiszowej typ 650
  • 3 łyżki oleju winogronowego
  • 135 ml wody letniej
  • szczypta soli
  • szczypta bertramu
  • szczypta galgantu

Masa:

  • 200 g śmietanki/twarożku
  • 3 średnie cebule
  • 150 g posiekanej kiełbaski drobiowej, hyzop w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypioru – ok. 70 g
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka z kozieradką
  • Włoska przyprawa pepperoni

Rozgrzać piekarnik góra-dól do temp 230℃ (lub wyżej – do maksymalnej temperatury piekarnika).
Składniki na ciasto połączyć i dobrze rozrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i umieścić na blasze.

Masa:
Cebulę pokroić cieniutko na „półksiężyce”. Szczypior pokroić na drobno. Czosnek rozdusić. Wszystkie składniki ze sobą pomieszać wraz z twarożkiem i przyprawami.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, umieścić masę na rozwałkowane ciasto i od razu całość włożyć do piekarnika. Nie umieszczać masy na cieście jeżeli piekarnik nie jest jeszcze nagrzany – aby ciasto nie namokło.
Piec ok. 20 minut – w zależności od piekarnika.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin