Seleria – mieszanka przypraw

Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska

Sproszkowane nasiona selera

Wskazania: choroby reumatyczne, dna moczanowa (artretyzm), zapalenie stawów (artroza), bóle mięśniowo-stawowe, drżenie kończyn, choroba Parkinsona; konieczność odbarczenia tkanki łącznej.

Skład:

  • 60 g sproszkowanych nasion selera
  • 20 g sproszkowanej ruty zwyczajnej
  • 15 g sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 10 g sproszkowanych goździków
  • 5 g sproszkowanego ziela skalnicy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać.

Stosowanie:
W zależności od nasilenia dolegliwości bólowych spożywać 1-3 łyżeczek mieszanki dziennie (rano najlepiej na czczo). Można posypać mieszanką chleb z dżemem pigwowym.

Polecane dawkowanie:
1. tydzień – 3 razy 1 łyżeczka
2. tydzień – 2 razy 1 łyżeczka
3. tydzień – 1 raz 1 łyżeczka
W razie konieczności kuracje można powtarzać wielokrotnie.

Fragment z kwartalnika „Hildegarda” V 2019 nr 4 (20)



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin