Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Seleria – mieszanka przypraw
Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska
Sproszkowane nasiona selera
Wskazania: choroby reumatyczne, dna moczanowa (artretyzm), zapalenie stawów (artroza), bóle mięśniowo-stawowe, drżenie kończyn, choroba Parkinsona; konieczność odbarczenia tkanki łącznej.
Skład:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać.
Stosowanie:
W zależności od nasilenia dolegliwości bólowych spożywać 1-3 łyżeczek mieszanki dziennie (rano najlepiej na czczo). Można posypać mieszanką chleb z dżemem pigwowym.
Polecane dawkowanie:
1. tydzień – 3 razy 1 łyżeczka
2. tydzień – 2 razy 1 łyżeczka
3. tydzień – 1 raz 1 łyżeczka
W razie konieczności kuracje można powtarzać wielokrotnie.
Fragment z kwartalnika „Hildegarda” V 2019 nr 4 (20)
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025