Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Seleria – mieszanka przypraw
Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska
Sproszkowane nasiona selera
Wskazania: choroby reumatyczne, dna moczanowa (artretyzm), zapalenie stawów (artroza), bóle mięśniowo-stawowe, drżenie kończyn, choroba Parkinsona; konieczność odbarczenia tkanki łącznej.
Skład:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać.
Stosowanie:
W zależności od nasilenia dolegliwości bólowych spożywać 1-3 łyżeczek mieszanki dziennie (rano najlepiej na czczo). Można posypać mieszanką chleb z dżemem pigwowym.
Polecane dawkowanie:
1. tydzień – 3 razy 1 łyżeczka
2. tydzień – 2 razy 1 łyżeczka
3. tydzień – 1 raz 1 łyżeczka
W razie konieczności kuracje można powtarzać wielokrotnie.
Fragment z kwartalnika „Hildegarda” V 2019 nr 4 (20)
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024