Seleria – mieszanka przypraw

Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska

Sproszkowane nasiona selera

Wskazania: choroby reumatyczne, dna moczanowa (artretyzm), zapalenie stawów (artroza), bóle mięśniowo-stawowe, drżenie kończyn, choroba Parkinsona; konieczność odbarczenia tkanki łącznej.

Skład:

  • 60 g sproszkowanych nasion selera
  • 20 g sproszkowanej ruty zwyczajnej
  • 15 g sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 10 g sproszkowanych goździków
  • 5 g sproszkowanego ziela skalnicy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać.

Stosowanie:
W zależności od nasilenia dolegliwości bólowych spożywać 1-3 łyżeczek mieszanki dziennie (rano najlepiej na czczo). Można posypać mieszanką chleb z dżemem pigwowym.

Polecane dawkowanie:
1. tydzień – 3 razy 1 łyżeczka
2. tydzień – 2 razy 1 łyżeczka
3. tydzień – 1 raz 1 łyżeczka
W razie konieczności kuracje można powtarzać wielokrotnie.

Fragment z kwartalnika „Hildegarda” V 2019 nr 4 (20)



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin