Omleśnik orkiszowy

Dodano: 03 lut 2021 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / winogronowego
  • woda
  • masło klarowane / olej słonecznikowy do smażenia

Dodatki:

  • 1 fenkuł
  • 1 tuńczyk w oleju roślinnym
  • 1 mały pomidor
  • grzyby marynowane
  • szczypiorek
  • ser kozi / owczy
  • galgant
  • bertram
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka przypraw z kozieradką
  • rukola
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Rozgrzać patelnię. Smażyć po obu stronach do momentu zarumienienia się.

Fenkuł i pomidor pokroić na cieniutkie plasterki.

Na połowie usmażonego placka dodajemy dodatki – ilość według uznania.
Doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy niewielką ilością sera.
Placek składamy na pół i podsmażamy delikatnie po obu stronach tak aby ser się rozpuścił.

Gotowy omleśnik posypujemy rukolą i polewamy odrobiną oleju z pestek dyni.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin