Omleśnik orkiszowy

Dodano: 03 lut 2021 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / winogronowego
  • woda
  • masło klarowane / olej słonecznikowy do smażenia

Dodatki:

  • 1 fenkuł
  • 1 tuńczyk w oleju roślinnym
  • 1 mały pomidor
  • grzyby marynowane
  • szczypiorek
  • ser kozi / owczy
  • galgant
  • bertram
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka przypraw z kozieradką
  • rukola
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Rozgrzać patelnię. Smażyć po obu stronach do momentu zarumienienia się.

Fenkuł i pomidor pokroić na cieniutkie plasterki.

Na połowie usmażonego placka dodajemy dodatki – ilość według uznania.
Doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy niewielką ilością sera.
Placek składamy na pół i podsmażamy delikatnie po obu stronach tak aby ser się rozpuścił.

Gotowy omleśnik posypujemy rukolą i polewamy odrobiną oleju z pestek dyni.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin