Omleśnik orkiszowy

Dodano: 03 lut 2021

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / winogronowego
  • woda
  • masło klarowane / olej słonecznikowy do smażenia

Dodatki:

  • 1 fenkuł
  • 1 tuńczyk w oleju roślinnym
  • 1 mały pomidor
  • grzyby marynowane
  • szczypiorek
  • ser kozi / owczy
  • galgant
  • bertram
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka przypraw z kozieradką
  • rukola
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Rozgrzać patelnię. Smażyć po obu stronach do momentu zarumienienia się.

Fenkuł i pomidor pokroić na cieniutkie plasterki.

Na połowie usmażonego placka dodajemy dodatki – ilość według uznania.
Doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy niewielką ilością sera.
Placek składamy na pół i podsmażamy delikatnie po obu stronach tak aby ser się rozpuścił.

Gotowy omleśnik posypujemy rukolą i polewamy odrobiną oleju z pestek dyni.