Omleśnik orkiszowy

Dodano: 03 lut 2021 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / winogronowego
  • woda
  • masło klarowane / olej słonecznikowy do smażenia

Dodatki:

  • 1 fenkuł
  • 1 tuńczyk w oleju roślinnym
  • 1 mały pomidor
  • grzyby marynowane
  • szczypiorek
  • ser kozi / owczy
  • galgant
  • bertram
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka przypraw z kozieradką
  • rukola
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Rozgrzać patelnię. Smażyć po obu stronach do momentu zarumienienia się.

Fenkuł i pomidor pokroić na cieniutkie plasterki.

Na połowie usmażonego placka dodajemy dodatki – ilość według uznania.
Doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy niewielką ilością sera.
Placek składamy na pół i podsmażamy delikatnie po obu stronach tak aby ser się rozpuścił.

Gotowy omleśnik posypujemy rukolą i polewamy odrobiną oleju z pestek dyni.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin