Omleśnik orkiszowy

Dodano: 03 lut 2021 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / winogronowego
  • woda
  • masło klarowane / olej słonecznikowy do smażenia

Dodatki:

  • 1 fenkuł
  • 1 tuńczyk w oleju roślinnym
  • 1 mały pomidor
  • grzyby marynowane
  • szczypiorek
  • ser kozi / owczy
  • galgant
  • bertram
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • Mieszanka przypraw z kozieradką
  • rukola
  • olej z pestek dyni

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Rozgrzać patelnię. Smażyć po obu stronach do momentu zarumienienia się.

Fenkuł i pomidor pokroić na cieniutkie plasterki.

Na połowie usmażonego placka dodajemy dodatki – ilość według uznania.
Doprawiamy przyprawami. Na koniec posypujemy niewielką ilością sera.
Placek składamy na pół i podsmażamy delikatnie po obu stronach tak aby ser się rozpuścił.

Gotowy omleśnik posypujemy rukolą i polewamy odrobiną oleju z pestek dyni.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin