Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Lody migdałowo-kasztanowe
Dodano: 28 lip 2021 Alfreda Walkowska
LODY MIGDAŁOWO-KASZTANOWE
Składniki:
BAKALIE
Składniki:
Przygotowanie:
Migdały i kasztany posiekać na drobno.
Rozgrzać piekarnik do 180-200°C.
Wyłożyć migdały i kasztany na papierze do pieczenia na blasze. Uprażyć ok. 10 min.
Miód z cukrem trzcinowym wymieszać, na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Mieszając doprowadzić do powstania karmelu. Zmniejszyć ogień. Dodać uprażone migdały z kasztanami, mieszając połączyć wszystkie składniki.
Powstałą masę wyłożyć na blachę przedtem obłożoną papierem do pieczenia.
Rozprowadzić masę po całości i odstawić do schłodzenia. Po schłodzeniu połamać na kawałki.
LODY
Składniki:
Przygotowanie:
Do garnka przelać „mleko”, dodać cukier trzcinowy; mieszając, na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia cukru.
Odstawić. Schłodzić w lodówce, ewentualnie włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
LODY MIGDAŁOWO-KASZTANOWE
„Mleko” (z cukrem) oraz bakalie (z masą) nadal są chłodzone.
Wyjmujemy z lodówki dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywno.
Do schłodzonego „mleka” (z cukrem) dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Całość mieszamy do połączenia się składników w „puchatą” konsystencję.
Przelewamy do silikonowych papilotek, albo do jednego pojemnika. Dodajemy uprażone, połamane bakalie. Delikatnie mieszamy całość.
Umieszczamy w zamrażarce na minimum 6 godzin.
Lody można podawać np. ze świeżymi owocami.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025