Lody migdałowo-kasztanowe

Dodano: 28 lip 2021 Alfreda Walkowska

LODY MIGDAŁOWO-KASZTANOWE

Składniki:

  • Lody
  • Bakalie

BAKALIE

Składniki:

  • 80 g migdałów
  • 100 g kasztanów jadalnych gotowanych
  • 50 g miodu
  • 50 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Migdały i kasztany posiekać na drobno.
Rozgrzać piekarnik do 180-200°C.
Wyłożyć migdały i kasztany na papierze do pieczenia na blasze. Uprażyć ok. 10 min.

Miód z cukrem trzcinowym wymieszać, na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Mieszając doprowadzić do powstania karmelu. Zmniejszyć ogień. Dodać uprażone migdały z kasztanami, mieszając połączyć wszystkie składniki.
Powstałą masę wyłożyć na blachę przedtem obłożoną papierem do pieczenia. 
Rozprowadzić masę po całości i odstawić do schłodzenia. Po schłodzeniu połamać na kawałki.

LODY

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 200 ml „mleka” orkiszowego (lub migdałowego)
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:
Do garnka przelać „mleko”, dodać cukier trzcinowy; mieszając, na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia cukru.
Odstawić. Schłodzić w lodówce, ewentualnie włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.

LODY MIGDAŁOWO-KASZTANOWE
„Mleko” (z cukrem) oraz bakalie (z masą) nadal są chłodzone. 
Wyjmujemy z lodówki dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywno. 

Do schłodzonego „mleka” (z cukrem) dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Całość mieszamy do połączenia się składników w „puchatą” konsystencję. 
Przelewamy do silikonowych papilotek, albo do jednego pojemnika. Dodajemy uprażone, połamane bakalie. Delikatnie mieszamy całość. 
Umieszczamy w zamrażarce na minimum 6 godzin.

Lody można podawać np. ze świeżymi owocami.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin