Lody migdałowo-kasztanowe
Dodano: 28 lip 2021 Alfreda Walkowska
LODY MIGDAŁOWO-KASZTANOWE
Składniki:
BAKALIE
Składniki:
- 80 g migdałów
- 100 g kasztanów jadalnych gotowanych
- 50 g miodu
- 50 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Migdały i kasztany posiekać na drobno.
Rozgrzać piekarnik do 180-200°C.
Wyłożyć migdały i kasztany na papierze do pieczenia na blasze. Uprażyć ok. 10 min.
Miód z cukrem trzcinowym wymieszać, na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia cukru. Mieszając doprowadzić do powstania karmelu. Zmniejszyć ogień. Dodać uprażone migdały z kasztanami, mieszając połączyć wszystkie składniki.
Powstałą masę wyłożyć na blachę przedtem obłożoną papierem do pieczenia.
Rozprowadzić masę po całości i odstawić do schłodzenia. Po schłodzeniu połamać na kawałki.
LODY
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 200 ml „mleka” orkiszowego (lub migdałowego)
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Do garnka przelać „mleko”, dodać cukier trzcinowy; mieszając, na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia cukru.
Odstawić. Schłodzić w lodówce, ewentualnie włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut.
LODY MIGDAŁOWO-KASZTANOWE
„Mleko” (z cukrem) oraz bakalie (z masą) nadal są chłodzone.
Wyjmujemy z lodówki dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy na sztywno.
Do schłodzonego „mleka” (z cukrem) dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Całość mieszamy do połączenia się składników w „puchatą” konsystencję.
Przelewamy do silikonowych papilotek, albo do jednego pojemnika. Dodajemy uprażone, połamane bakalie. Delikatnie mieszamy całość.
Umieszczamy w zamrażarce na minimum 6 godzin.
Lody można podawać np. ze świeżymi owocami.