Audycje w Radiu Maryja

Audycje w Radiu Maryja o św. Hildegardzie, jej poradach, recepturach i propozycji na zdrowe życie z udziałem dr Alfredy Walkowskiej w każdą czwartą środę miesiąca o godz.: 10:30. Zapraszamy!

Niedawno na antenie: 30 grudnia dr Alfreda Walkowska gościła w kolejnej audycji Porad kulinarnych. Podczas niej podała przepis na pizzę orkiszową i murzynka. Wysłuchaj nagrania. 

Przepisy dostępne są na naszym blogu.

Najbliższa audycja 27 stycznia 2021.

Na podstawie cyklicznych audycji Porad kulinarnych na antenie Radia Maryja, z udziałem dr Alfredy Walkowskiej powstała pełna przepisów i wskazówek kulinarnych książka. Treści zamieszczone w książce w całości zgodne są z medycyną św. Hildegardy oraz programem zdrowia opracowanym w oparciu o dzieła Świętej. 


Moda na klasztor. Reporter „Wiadomości” spędził dzień wśród benedyktynów

Klasztory coraz szerzej otwierają podwoje, czekając nie tylko na zakonników. Świeckich kuszą takimi atrakcjami, jak tygodniowe rekolekcje z postem Daniela albo dietą świętej Hildegardy. Chętnych nie brakuje i klasztory przeżywają prawdziwe oblężenie. Jak wygląda życie w opactwie benedyktynów w Tyńcu sprawdził Adam Feder, reporter „Wiadomości” TVP1.


Benedyktyni kuszą… postem

Organizowane przez zakonników rekolekcje z dietą św. Hildegardy czy postem Daniela cieszą się sporym powodzeniem, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu. Jak wyglądają takie rekolekcje w Klasztorze Ojców Benedyktynów w Tyńcu? Na czym polega dieta św. Hildegardy? Do Tyńca zabrał nas dziennikarz Dzień Dobry TVN (ojciec) Mateusz Hładki 😉 I do jakich wniosków doszedł Marcin Prokop?


Rekolekcje odchudzające

Post – dosłownie – można przeżyć w klasztorze. Furorę robią rekolekcje odchudzające, na które wolnych miejsc nie ma już od miesiąca. Benedyktyni z Tyńca proponują tydzień z orkiszową dietą świętej Hildegardy. Rekolekcje nie tylko pomagają zrzucić zbędne kilogramy, ale też oczyścić duszę. Franciszkanie natomiast na czas Wielkiego Postu przygotowali rekolekcje w internecie.


Święta Hildegarda leczy

Dr Alfreda Walkowska poleca książki z serii św. Hildegarda leczy.

Książki są do nabycia w naszym sklepie firmowym wraz z produktami św. Hildegardy w pełnym asortymencie, który znajduje się na ul. Karmelickiej 43 w Krakowie oraz przy pl. kard. S. Wyszyńskiego 1 w Legnicy.

Są również dostępne w księgarni internetowej Wydawnictwa AA www.religijna.pl oraz w księgarni stacjonarnej w Krakowie przy ul. Retoryka 4.

Życzymy owocnej lektury!


Reportaż. Harmonia życia

Relacja z Międzynarodowego Kongresu św. Hildegardy, który odbył się w Legnicy w dniach 25 – 27.09.2015. 

Polskie Centrum św. Hildegardy dr Alfreda Walkowska ® wraz ze stowarzyszeniem Centrum św. Hildegardy w Polsce ® było organizatorem kongresu poświęconego dorobkowi myśli Świętej z Bingen oraz jego praktycznemu zastosowaniu we współczesnym świecie. Gościem specjalnym kongresu była siostra Hiltrud Gutjahr z Bingen, która przybliżyła uczestnikom spotkania akcentowane przez św. Hildegardę miejsce, jakie człowiek zajmuje w świecie i rolę, jaką świat spełnia wobec człowieka.


Kuchnia św. Hildegardy zapisana w książce

Ponad 180 przepisów kuchni polskiej wzbogaconych o wiedzę św. Hildegardy znaleźć można w książce Alfredy Walkowskiej, którą stworzyła wraz ze swoimi córkami. Dieta orkiszowa, na której opiera się ta kuchnia zawiera w sobie nie tylko szczyptę smaku, ale i zdrowia.


Święta pełna smaków

W Legnicy powstała pierwsza „hildegardowa” książka kulinarna o polskiej kuchni.

Staraniem trzech pań Walkowskich – Alfredy i jej dwóch córek: Lidii oraz Katarzyny ukazała się właśnie książka kulinarna „Hildegardowa kuchnia polska”. Znajdziemy w niej prawie 180 przepisów na dania z naszej rodzimej kuchni, które zostały zmienione w ramach filozofii żywienia św. Hildegardy z Bingen.​


LEGNICA. Orkisz eliksirem szczęścia?

O orkiszu wiedzą niemal wszystko, a swoją wiedzę chcą przekazać innym. Mowa o Alfredzie Walkowskiej- szefowej Polskiego Centrum św. Hildegardy w Legnicy oraz jej córkach. Na rynku wydawniczym ukazała się nowa książka pań „Hildegardowa kuchnia polska”, a w niej przepisy na tradycyjne polskie potrawy, ale zmodyfikowane zgodnie z zaleceniami średniowiecznej świętej.


Dr Alfreda Walkowska i św. Hildegarda z Bingen

Szczególnie wyczekiwanym prelegentem była dr Alfreda Walkowska. Twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy, wydawca, tłumaczka i konsultantka książek o Hildegardzie, znawczyni dzieła św. Hildegard oraz inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia „Centrum św. Hildegardy w Polsce”. Popularyzująca od ponad 25 lat wiedzę o św. Hildegardzie dr Walkowska, zwracała uwagę na praktyczne wcielanie w życie seniorów zasady związanej z przywracaniem harmonii ciała i ducha, przy użyciu w pełni naturalnych, autentycznych metod średniowiecznej wizjonerki z Bingen, którą do godności doktora Kościoła wyniósł papież Benedykt XVI.