Radio Maryja: Dr Alfreda Walkowska w audycji „Porady kulinarne”

Dr Alfreda Walkowska gości w audycji „Porady kulinarne” Radia Maryja co czwartą środę miesiąca o godz. 10.30. Opowiada w niej o św. Hildegardzie, jej poradach, recepturach i propozycji na zdrowe życie. 

Niedawno na antenie: 31 marca dr Alfreda Walkowska podała przepis na żurek orkiszowy, babkę piaskową oraz na kruche ciasteczka z malinami. Przepisy dostępne są na naszym blogu. Najbliższe audycje w środę 28 kwietnia i 26 maja. Zapraszamy!

Na podstawie cyklicznych audycji Porad kulinarnych na antenie Radia Maryja z udziałem dr Alfredy Walkowskiej powstała pełna przepisów i wskazówek kulinarnych książka. Treści w całości zgodne są z medycyną św. Hildegardy oraz programem zdrowia opracowanym w oparciu o jej dzieła. 


Senior w Eterze: Dr Alfreda Walkowska i św. Hildegarda z Bingen

W serwisie YouTube na kanale Senior w Eterze czytamy: „Szczególnie wyczekiwanym prelegentem była dr Alfreda Walkowska. Twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy, wydawca, tłumaczka i konsultantka książek o Hildegardzie (…) zwracała uwagę na praktyczne wcielanie w życie seniorów zasady związanej z przywracaniem harmonii ciała i ducha, przy użyciu w pełni naturalnych, autentycznych metod średniowiecznej wizjonerki z Bingen, którą do godności doktora Kościoła wyniósł papież Benedykt XVI”.


TVP Info: Moda na klasztor. Reporter „Wiadomości” spędził dzień wśród benedyktynów

TVP Info podaje: „Klasztory coraz szerzej otwierają podwoje, czekając nie tylko na zakonników. Świeckich kuszą takimi atrakcjami, jak tygodniowe rekolekcje z postem Daniela albo dietą świętej Hildegardy. Chętnych nie brakuje i klasztory przeżywają prawdziwe oblężenie. Jak wygląda życie w opactwie benedyktynów w Tyńcu sprawdził Adam Feder, reporter Wiadomości TVP1”.


Dzień dobry TVN: Benedyktyni kuszą… postem

W programie „Dzień dobry TVN” Marcin Prokop zachęca na wycieczkę po „duchowym hipermarkecie”, a  na ich portalu czytamy zapowiedź: „Organizowane przez zakonników rekolekcje z dietą św. Hildegardy czy postem Daniela cieszą się sporym powodzeniem, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu. Jak wyglądają takie rekolekcje w Klasztorze Ojców Benedyktynów w Tyńcu? Na czym polega dieta św. Hildegardy? Do Tyńca zabrał nas dziennikarz Dzień Dobry TVN (ojciec) Mateusz Hładki”.


TVP3 Kraków: Rekolekcje odchudzające

W TVP3 Kraków, w programie informacyjnym „Kronika” pojawił się materiał reporterski o rekolekcjach u zakonników, które oczyszczają ciało i duszę. W „Kronice” słyszymy: „Post – dosłownie – można przeżyć w klasztorze. Furorę robią rekolekcje odchudzające, na które wolnych miejsc nie ma już od miesiąca. Benedyktyni z Tyńca proponują tydzień z orkiszową dietą świętej Hildegardy. Rekolekcje nie tylko pomagają zrzucić zbędne kilogramy, ale też oczyścić duszę. Franciszkanie natomiast na czas Wielkiego Postu przygotowali rekolekcje w internecie”.


Dr Alfreda Walkowska o serii książek „Święta Hildegarda leczy” wydawnictwa AA

Dr Alfreda Walkowska poleca książki z serii „Święta Hildegarda leczy”. Książki są do nabycia w naszym sklepie firmowym wraz z produktami św. Hildegardy w pełnym asortymencie, który znajduje się na ul. Karmelickiej 43 w Krakowie oraz przy pl. kard. S. Wyszyńskiego 1 w Legnicy, a także w naszym sklepie internetowym. Są również dostępne w księgarni internetowej Wydawnictwa AA www.religijna.pl oraz w księgarni stacjonarnej w Krakowie przy ul. Retoryka 4.


TV Trwam: Reportaż. Harmonia życia

Relacja z Międzynarodowego Kongresu św. Hildegardy, który odbył się w Legnicy w dniach 25 – 27.09.2015. Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska wraz ze stowarzyszeniem Centrum św. Hildegardy w Polsce ® było organizatorem kongresu poświęconego dorobkowi myśli świętej z Bingen oraz jego praktycznemu zastosowaniu we współczesnym świecie. Gościem specjalnym kongresu była siostra Hiltrud Gutjahr z Bingen, która przybliżyła uczestnikom spotkania akcentowane przez św. Hildegardę miejsce, jakie człowiek zajmuje w świecie i rolę, jaką świat spełnia wobec człowieka.


Portal tuLegnica: Kuchnia św. Hildegardy zapisana w książce

Na portalu tuLegnica czytamy: „Ponad 180 przepisów kuchni polskiej wzbogaconych o wiedzę św. Hildegardy znaleźć można w książce Alfredy Walkowskiej, którą stworzyła wraz ze swoimi córkami. Dieta orkiszowa, na której opiera się ta kuchnia zawiera w sobie nie tylko szczyptę smaku, ale i zdrowia”. Znajduje się tam także nagranie do materiału o „Hildegardowej kuchni polskiej”, który ukazał się w serwisie telewizyjnym Informacje TV Dami.


TV Regionalna: LEGNICA. Orkisz eliksirem szczęścia?

TV Regionalna przedstawia: „O orkiszu wiedzą niemal wszystko, a swoją wiedzę chcą przekazać innym. Mowa o Alfredzie Walkowskiej – szefowej Polskiego Centrum św. Hildegardy w Legnicy oraz jej córkach. Na rynku wydawniczym ukazała się nowa książka pań „Hildegardowa kuchnia polska”, a w niej przepisy na tradycyjne polskie potrawy, ale zmodyfikowane zgodnie z zaleceniami średniowiecznej świętej”.


Nasz Dziennik: Radość życia

„Poznając św. Hildegardę byłam zachwycona i zadziwiona potęgą jej wiedzy. Zupełnie nie czułam się kompetentna, by profesjonalnie zajmować się tym wielkim dziełem i by podjąć się wprowadzania zasad św. Hildegardy w życie współczesnego człowieka. Jednak wszędzie i wszystkim opowiadałam o niej i jej radach dotyczących zdrowia” – mówi o sobie Alfreda Walkowska w wywiadzie z Markiem Zygmuntem dla „Naszego Dziennika”. Rozmowę opublikowano 4 lutego 2021 roku.


Opoka.org.pl: Z Hildegardą na co dzień

Dziennikarka Arleta Wencwel w artykule „Z Hildegardą na co dzień” pisze o Alfredzie Walkowskiej: „Doktor Alfreda Walkowska, piękna, szczęśliwa kobieta, żona, matka, miała dobrą pracę w renomowanym szpitalu. Można powiedzieć, że jej życie przypominało bajkę. Jednak któregoś dnia okazało się, że jest ciężko chora. Miała dostęp do świetnych specjalistów, była przecież pielęgniarką, ale lekarze okazali się bezsilni. Żadna ze znanych metod leczenia nie przynosiła efektów”.


Legnica.gosc.pl: Święta pełna smaków

Dziennikarz Jędrzej Rams w artykule „Święta pełna smaków” pisze: „W Legnicy powstała pierwsza hildegardowa książka kulinarna o polskiej kuchni. Staraniem trzech pań Walkowskich – Alfredy i jej dwóch córek: Lidii oraz Katarzyny ukazała się właśnie książka kulinarna „Hildegardowa kuchnia polska”. Znajdziemy w niej prawie 180 przepisów na dania z naszej rodzimej kuchni, które zostały zmienione w ramach filozofii żywienia św. Hildegardy z Bingen”.


Gosc.pl: Świat według Hildegardy

Na portalu Gosc.pl znajdziemy artykuł o IV Kongresie św. Hildegardy, który odbywa się w Opactwie Benedyktynów w Tyńcu pod hasłem: „Hildegarda z Bingen – zwycięstwa kobiecej świętości”. Wśród prelegentów znalazł się m.in. dr Wighard Strehlow, który mówił o psychicznym i fizycznym uzdrowieniu, które może się dokonać dzięki Bożej pomocy, czy dr Małgorzata Kowalewska, która podczas swojego wykładu tłumaczyła, czym w rozumieniu świętej jest recta mensura, czyli właściwa miara.


Nasz Dziennik: Tylko czysty orkisz leczy

„Z dr Alfredą Walkowską, teologiem, znawcą dzieła św. Hildegardy, współpracownikiem Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu, twórcą Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy, autorką licznych artykułów, książek, mamą dwóch dorosłych córek, rozmawia Anna Zalech” – czytamy w „Naszym Dzienniku”. W wywiadzie m.in. o orkiszu, jego pochodzeniu, właściwościach i wykorzystaniu w diecie św. Hildegardy.


Portal wiara.pl: Kosmologia na talerzu

Jędrzej Rams w wywiadzie z dr Alfredą Walkowską pt. „Kosmologia na talerzu” pyta ją o powód braku kolejnego kongresu oraz o to, czy zdarza się, że ktoś szuka uzdrowienia ciała u Hildegardy, a poznawszy świętą, znajduje duchowość. Dziennikarz rozmawia z prezes Polskiego Centrum św. Hildegardy także o jej zachwycie nad świętą i o tym, co św. Hildegarda daje nam każdego dnia.


Gazeta Wrocławska: Święta mniszka uratowała życie legniczance

„Najpierw prawie nieznana w Polsce święta Hildegarda z Bingen uratowała życie legniczance. Teraz Alfreda Walkowska opowiada ludziom o średniowiecznej zakonnicy, którą Benedykt XVI ogłosił Doktorem Kościoła, i pomaga im wrócić do zdrowia, dzięki metodom opracowanym przez niemiecką benedyktynkę ponad 800 lat temu.” – pisze w artykule „Święta mniszka uratowała życie legniczance. Oto historia niezwykłej przyjaźni” Agata Grzelińska, dziennikarka Gazety Wrocławskiej.


Gość Legnicki: Średniowieczny „wirus” ciągle uzdrawia

Dziennikarz Roman Tomczak pisze o I Kongresie św. Hildegardy w Legnicy: „To było spotkanie tych, którzy o świętej mniszce z Bingen usłyszeli niedawno, i tych, którzy od wielu lat idą przez życie z Hildegardą za rękę”.


Gość Niedzielny: Na początku był orkisz

Roman Tomczak, dziennikarz „Gościa Niedzielnego” w artykule „Na początku był orkisz” pisze: „Przed miesiącem Benedykt XVI oficjalnie kanonizował św. Hildegardę z Bingen, średniowieczną mistyczkę i uzdrowicielkę. Zapowiedział także, że w październiku ogłosi ją doktorem Kościoła. – Może nareszcie świat pozna bliżej tę niezwykłą postać – mówi Alfreda Walkowska, która w Legnicy założyła jedyne w Polsce Centrum św. Hildegardy”.


Konkrety: Ciasteczka świętej Hildegardy

„Tu, w kraju, nikt nie miał pojęcia o uprawie orkiszu. Wskazówki otrzymałam dopiero z ministerstwa rolnictwa RFN” – mówi Alfreda Walkowska w artykule sprzed prawie 20 lat! „Ciasteczka świętej Hildegardy” to tytuł artykułu z tygodnika regionalnego „Konkrety” z 25 września 2003 roku, w którym dziennikarka Maria Kuncaitis przedstawia początki naszej działalności. Tygodnik – z przerwami – ukazywał się na rynku od 1972 roku do grudnia 2016 roku.