Żankiel zwyczajny (Sanicula europaea)

Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska

1.45 Żankiel zwyczajny (diapensie)
Żankiel zwyczajny jest ciepły i ma w sobie więcej czystości, zaś jego sok jest łagodny i zdrowy, to znaczy zbawienny. 

Żołądek i trzewia
Żankiel jest bardzo dobry w przypadku słabego żołądka i słabych trzewi. Gdy latem jest zielony, wyrwij go z korzeniami i ugotuj w wodzie. Później odcedź tę wodę przez ściereczkę, dodaj do niej miód i trochę lukrecji i przyrządź w ten sposób przyprawiony miód. Pij go często po jedzeniu, a usunie on z twojego żołądka śluz i wyleczy słabe trzewia. Ponadto powoli ususz również żankiel w słońcu, aby jego siły nie uległy zmniejszeniu (bowiem słońce nie odbiera ziołom mocy, gdy są w nim suszone, zaś ogień owszem), ostrożnie utłucz ususzone [ziele], aby nie było całkowicie rozdrobnione i zachowaj ten proszek aż do zimy. Zimą zagotuj wino z odrobiną miodu i lukrecji, to znaczy spraw, by zawrzało, wsyp ten proszek, zaś otrzymany napój pij często po jedzeniu. Oczyści on żołądek ze śluzu i przywróci zdrowie bolącym trzewiom. 

Rany
Kto został zraniony żelazem, powinien wycisnąć sok z żankla, wlać go do wody i wypić po jedzeniu. Zimą zaś niech wsypie sproszkowany żankiel do wody i często pije ją po posiłku. Oczyści ona rany od wewnątrz oraz stopniowo i dobrze je wyleczy. 

św. Hildegarda z Bingen


Napój z żankla 
Herba Saniculae

Recepta:

Świeże, opłukane ziele żankla (Sanicula europeae) z korzeniem 100,0 g
zagotować z 2 litrami wody.

Wywar 2000,0 g
miód 300,0 g
sok z lukrecji 50,0 ml
pogotować przez dwie minuty i przecedzić.

Pić trzy razy dziennie kieliszek likierowy (ok. 20 ml) po posiłku.

W przypadku zastosowania siekanego, ususzonego ziela – używamy 50 g.

Wskazania (dr Gotfried Hertzka):

Dolegliwości trzewi, zapalenie przydatków, choroby macicy, choroba Leśniowskiego-Crohna (enteritis regionalis Crohn), bóle wnętrzności, owrzodzenia żołądka i jelit, bóle żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, biegunka, zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, pankreatitis, diabetes?), zaburzenia pracy gruczołów dokrewnych (tarczyca, jajniki, przysadka mózgowa).



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin