Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Żankiel zwyczajny (Sanicula europaea)
Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska
1.45 Żankiel zwyczajny (diapensie)
Żankiel zwyczajny jest ciepły i ma w sobie więcej czystości, zaś jego sok jest łagodny i zdrowy, to znaczy zbawienny.Żołądek i trzewia
Żankiel jest bardzo dobry w przypadku słabego żołądka i słabych trzewi. Gdy latem jest zielony, wyrwij go z korzeniami i ugotuj w wodzie. Później odcedź tę wodę przez ściereczkę, dodaj do niej miód i trochę lukrecji i przyrządź w ten sposób przyprawiony miód. Pij go często po jedzeniu, a usunie on z twojego żołądka śluz i wyleczy słabe trzewia. Ponadto powoli ususz również żankiel w słońcu, aby jego siły nie uległy zmniejszeniu (bowiem słońce nie odbiera ziołom mocy, gdy są w nim suszone, zaś ogień owszem), ostrożnie utłucz ususzone [ziele], aby nie było całkowicie rozdrobnione i zachowaj ten proszek aż do zimy. Zimą zagotuj wino z odrobiną miodu i lukrecji, to znaczy spraw, by zawrzało, wsyp ten proszek, zaś otrzymany napój pij często po jedzeniu. Oczyści on żołądek ze śluzu i przywróci zdrowie bolącym trzewiom.Rany
Kto został zraniony żelazem, powinien wycisnąć sok z żankla, wlać go do wody i wypić po jedzeniu. Zimą zaś niech wsypie sproszkowany żankiel do wody i często pije ją po posiłku. Oczyści ona rany od wewnątrz oraz stopniowo i dobrze je wyleczy.
św. Hildegarda z Bingen
Napój z żankla
Herba Saniculae
Recepta:
Świeże, opłukane ziele żankla (Sanicula europeae) z korzeniem 100,0 g
zagotować z 2 litrami wody.
Wywar 2000,0 g
miód 300,0 g
sok z lukrecji 50,0 ml
pogotować przez dwie minuty i przecedzić.
Pić trzy razy dziennie kieliszek likierowy (ok. 20 ml) po posiłku.
W przypadku zastosowania siekanego, ususzonego ziela – używamy 50 g.
Wskazania (dr Gotfried Hertzka):
Dolegliwości trzewi, zapalenie przydatków, choroby macicy, choroba Leśniowskiego-Crohna (enteritis regionalis Crohn), bóle wnętrzności, owrzodzenia żołądka i jelit, bóle żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, biegunka, zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, pankreatitis, diabetes?), zaburzenia pracy gruczołów dokrewnych (tarczyca, jajniki, przysadka mózgowa).
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025