Ciasto marchewkowe

Dodano: 31 maj 2023

Składniki:

  • 3–4 duże marchewki
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego trzcinowego
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 200 g oleju słonecznikowego do wysokich temperatur high oleic
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 150 g ulubionych orzechów (opcjonalnie)
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć.
Dodać startą marchew i ponownie wymieszać.
Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną orkiszową bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Piec 35–40 minut.
Po ostygnięciu oprószyć ciasto cukrem pudrem trzcinowym.