Ciasto marchewkowe

Dodano: 31 maj 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3–4 duże marchewki
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego trzcinowego
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 200 g oleju słonecznikowego do wysokich temperatur high oleic
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 150 g ulubionych orzechów (opcjonalnie)
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć.
Dodać startą marchew i ponownie wymieszać.
Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną orkiszową bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Piec 35–40 minut.
Po ostygnięciu oprószyć ciasto cukrem pudrem trzcinowym.

 



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin