Ciasto marchewkowe

Dodano: 31 maj 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3–4 duże marchewki
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego trzcinowego
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 200 g oleju słonecznikowego do wysokich temperatur high oleic
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 150 g ulubionych orzechów (opcjonalnie)
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć.
Dodać startą marchew i ponownie wymieszać.
Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną orkiszową bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Piec 35–40 minut.
Po ostygnięciu oprószyć ciasto cukrem pudrem trzcinowym.

 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin