Ciasto marchewkowe

Dodano: 31 maj 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3–4 duże marchewki
  • 300 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego trzcinowego
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 200 g oleju słonecznikowego do wysokich temperatur high oleic
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 150 g ulubionych orzechów (opcjonalnie)
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć.
Dodać startą marchew i ponownie wymieszać.
Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną orkiszową bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Piec 35–40 minut.
Po ostygnięciu oprószyć ciasto cukrem pudrem trzcinowym.

 



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin