Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Lawenda
Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska
1.35 Lawenda (lavendula, tibra)
Lawenda jest gorąca i sucha…ale ma silny aromat.(…)
Oczy
Jej aromat rozjaśnia wzrok, bowiem ma w sobie pewną siłę oddziaływania najsilniejszych [aromatów], a także korzyść płynącą z najbardziej gorzkich zapachów, dlatego ujarzmia bardzo dużo złych rzeczy, co przeraża złe duchy.1.25 (spica)
(…)
Wątroba i płuca
Kto ugotuje dziką lawendę z winem (jeśli nie ma wina, może użyć miodu z wodą) i wypije ten napój, gdy będzie letni, temu uśmierzy on ból wątroby, płuc i duszności, jakie nękają go w piersiach, oraz zapewni widoczną wiedzę i jasny umysł, bowiem jego zdrowy żar i łagodne ciepło wina lub miodu przepędza zimne soki, które przysparzają dolegliwości wątroby, płuc lub klatki piersiowej i zaciemniają umysł.
św. Hildegarda z Bingen
Dr Gottfried Hertzka opracował następujący przepis:
Eliksir z lawendy szerokolistnej (H)
Decoctum Lavandulae spicae (H)
3 łyżki kwiatów lawendy, 1 l dobrego białego lub czerwonego wina. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i nalej gorące do czystych butelek. Z przyrządzonego napoju – pij 3 x dziennie 20 ml przez około 2–4 miesiące.
Polecał do stosowania gdy występują duszności przy niedomaganiach wątroby oraz płuc (serce płucne) u asteników, obniżenie przepony, innych dolegliwościach wątroby.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025