Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Lawenda
Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska
1.35 Lawenda (lavendula, tibra)
Lawenda jest gorąca i sucha…ale ma silny aromat.(…)
Oczy
Jej aromat rozjaśnia wzrok, bowiem ma w sobie pewną siłę oddziaływania najsilniejszych [aromatów], a także korzyść płynącą z najbardziej gorzkich zapachów, dlatego ujarzmia bardzo dużo złych rzeczy, co przeraża złe duchy.1.25 (spica)
(…)
Wątroba i płuca
Kto ugotuje dziką lawendę z winem (jeśli nie ma wina, może użyć miodu z wodą) i wypije ten napój, gdy będzie letni, temu uśmierzy on ból wątroby, płuc i duszności, jakie nękają go w piersiach, oraz zapewni widoczną wiedzę i jasny umysł, bowiem jego zdrowy żar i łagodne ciepło wina lub miodu przepędza zimne soki, które przysparzają dolegliwości wątroby, płuc lub klatki piersiowej i zaciemniają umysł.
św. Hildegarda z Bingen
Dr Gottfried Hertzka opracował następujący przepis:
Eliksir z lawendy szerokolistnej (H)
Decoctum Lavandulae spicae (H)
3 łyżki kwiatów lawendy, 1 l dobrego białego lub czerwonego wina. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i nalej gorące do czystych butelek. Z przyrządzonego napoju – pij 3 x dziennie 20 ml przez około 2–4 miesiące.
Polecał do stosowania gdy występują duszności przy niedomaganiach wątroby oraz płuc (serce płucne) u asteników, obniżenie przepony, innych dolegliwościach wątroby.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024