Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Piernik orkiszowy długo dojrzewający
Dodano: 23 lis 2022 Alfreda Walkowska
Piernik orkiszowy długo dojrzewający
Uwaga – przygotowanie trwa dwa tygodnie
Wypieczenie piernika na Święta Bożego Narodzenia należy rozpocząć około 6 grudnia, aby 20 grudnia wypiec, a w poranek dnia wigilijnego przystroić polewą i bakaliami.
Składniki:
Składniki mieszanki przyprawy piernikowej:
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Przygotowanie:
Miód, cukier trzcinowy i masło doprowadzamy w garnku do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pozostałe składniki. mieszamy do ich połączenia.
Powstałą masę przekładamy do szklanej bądź porcelanowej misy, którą należy przykryć i wstawić do lodówki na około dwa tygodnie na „dojrzewanie”.
Po dwóch tygodniach wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na trzy części. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180ºC, góra-dół.
Każdą z części rozwałkowujemy, jeśli trzeba podsypujemy mąką.
Ciasto można od razu rozwałkowywać na papierze do pieczenia i potem przenieść na blachę (blachy o wymiarach standartowego piekarnika.)
Kolejno wypiekamy poszczególne części. Po umieszczeniu blachy z ciastem w piekarniku, temperaturę zmniejszamy do 150ºC i pieczemy każdą część około 15-20 minut.
Do przekładania:
1. Konfitura z czarnej porzeczki – 3 słoiczki 250 g
2. Masa orzechowa
Składniki masy orzechowej:
Przygotowanie:
Masło, cukier trzcinowy zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i orzechy włoskie. Ponownie krótko zagotowujemy. Mieszamy całość i wystudzamy. Zimną masę ucieramy. Dodajemy sok z cytryny oraz “wiśniówkę”.
Powstałą masę orzechową dzielimy na “dwie” – dwa przełożenia.
Przekładanie:
1. Placek
2. Masa orzechowa – połowa porcji
3. Konfitura porzeczkowa – połowa
4. Placek
5. Masa orzechowa-połowa
6. Konfitura porzeczkowa – połowa
7. Placek
Całość przykrywamy papierem do pieczenia i umieszczamy w lodówce na kolejne trzy/cztery dni. Obciążamy ciasto.
Po trzech dniach wykonujemy polewę.
Składniki:
Przygotowanie:
Mieszamy składniki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
Ciasto z lodówki kroimy w poprzek na trzy części. Każdą z części polewamy polewą. Wykorzystujemy polewę kiedy jest ciepła, aby równolegle “rozłożyła” się na cieście. Przed zastygnięciem polewy można posypać bakaliami.
Taki piernik można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025