Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą
Dodano: 25 maj 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Ciasto orkiszowe kruche
Składniki:
Przygotowanie:
Masło utrzeć.
Dodać cukier, razem połączyć. Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę i migdały, sól, bertram, galgant, połączyć wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa.
Z ciasta uformować kulkę, zawinąć np. w folię spożywczą i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
Masa migdałowa
Składniki:
Przygotowanie:
Masło utrzeć.
Dodać sól, bertram, galgant, cukier i cukier waniliowy, połączyć.
Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę, migdały, wiśniówkę, połączyć.
Wszystkie składniki połączyć aż powstanie jednolita masa.
Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki ok. 2-3 mm grubości.
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C (termoobieg).
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować.
Blachę/formę (jak na tartę) wysmarować masłem.
Ciasto przełożyć do formy, wykleić wraz z brzegami.
Nakłóć widelcem całość ciasta.
Przełożyć na ciasto masę migdałową.
Na masę wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka, dodać płatki migdałowe oraz morwę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025