Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą

Dodano: 25 maj 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • Ciasto orkiszowe kruche
  • Masa migdałowa
  • 2 Jabłka
  • 40 g morwy suszonej
  • 20 g płatków migdałowych

Ciasto orkiszowe kruche
Składniki:

  • 100 g masła miękkiego
  • 30 g mąki migdałowej
  • 55 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 180 g mąki orkiszowej typ 650
  • szczypta soli, galgantu i bertramu

Przygotowanie:
Masło utrzeć.
Dodać cukier, razem połączyć. Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę i migdały, sól, bertram, galgant, połączyć wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa.
Z ciasta uformować kulkę, zawinąć np. w folię spożywczą i wstawić do lodówki na jedną godzinę.

Masa migdałowa
Składniki:

  • 60 g masła miękkiego
  • 60 g mąki migdałowej (migdały bardzo drobno mielone)
  • 10 g mąki orkiszowej typ 650
  • 25 ml „wiśniówki”
  • 20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (1 opakowanie)
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli, bertramu i galgantu

Przygotowanie:
Masło utrzeć. 
Dodać sól, bertram, galgant, cukier i cukier waniliowy, połączyć.
Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę, migdały, wiśniówkę, połączyć.
Wszystkie składniki połączyć aż powstanie jednolita masa.


Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki ok. 2-3 mm grubości.
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C (termoobieg).
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować.
Blachę/formę (jak na tartę) wysmarować masłem.
Ciasto przełożyć do formy, wykleić wraz  z brzegami.
Nakłóć widelcem całość ciasta.
Przełożyć na ciasto masę migdałową.
Na masę wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka, dodać płatki migdałowe oraz morwę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin