Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą
Dodano: 25 maj 2022
Składniki:
- Ciasto orkiszowe kruche
- Masa migdałowa
- 2 Jabłka
- 40 g morwy suszonej
- 20 g płatków migdałowych
Ciasto orkiszowe kruche
Składniki:
- 100 g masła miękkiego
- 30 g mąki migdałowej
- 55 g cukru pudru trzcinowego
- 1 jajko
- 180 g mąki orkiszowej typ 650
- szczypta soli, galgantu i bertramu
Przygotowanie:
Masło utrzeć.
Dodać cukier, razem połączyć. Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę i migdały, sól, bertram, galgant, połączyć wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa.
Z ciasta uformować kulkę, zawinąć np. w folię spożywczą i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
Masa migdałowa
Składniki:
- 60 g masła miękkiego
- 60 g mąki migdałowej (migdały bardzo drobno mielone)
- 10 g mąki orkiszowej typ 650
- 25 ml „wiśniówki”
- 20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (1 opakowanie)
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szczypta soli, bertramu i galgantu
Przygotowanie:
Masło utrzeć.
Dodać sól, bertram, galgant, cukier i cukier waniliowy, połączyć.
Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę, migdały, wiśniówkę, połączyć.
Wszystkie składniki połączyć aż powstanie jednolita masa.
Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki ok. 2-3 mm grubości.
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C (termoobieg).
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować.
Blachę/formę (jak na tartę) wysmarować masłem.
Ciasto przełożyć do formy, wykleić wraz z brzegami.
Nakłóć widelcem całość ciasta.
Przełożyć na ciasto masę migdałową.
Na masę wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka, dodać płatki migdałowe oraz morwę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut.