Tiramisu orkiszowe
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą
Dodano: 25 maj 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Ciasto orkiszowe kruche
Składniki:
Przygotowanie:
Masło utrzeć.
Dodać cukier, razem połączyć. Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę i migdały, sól, bertram, galgant, połączyć wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa.
Z ciasta uformować kulkę, zawinąć np. w folię spożywczą i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
Masa migdałowa
Składniki:
Przygotowanie:
Masło utrzeć.
Dodać sól, bertram, galgant, cukier i cukier waniliowy, połączyć.
Dodać jajko, połączyć.
Dodać mąkę, migdały, wiśniówkę, połączyć.
Wszystkie składniki połączyć aż powstanie jednolita masa.
Ciasto orkiszowe kruche z migdałami i morwą
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki ok. 2-3 mm grubości.
Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C (termoobieg).
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować.
Blachę/formę (jak na tartę) wysmarować masłem.
Ciasto przełożyć do formy, wykleić wraz z brzegami.
Nakłóć widelcem całość ciasta.
Przełożyć na ciasto masę migdałową.
Na masę wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka, dodać płatki migdałowe oraz morwę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut.
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025