Zupa cebulowa z nutką kasztanową

Dodano: 27 wrz 2023

Składniki:

  • 5-6 dużych cebul 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kasztanowej 
  • 2-3 kromki chleba orkiszowego 
  • masło klarowane 
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 800 ml wody
  • do smaku „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło klarowane. Dodać cebulę
i czosnek, zeszklić. Dodać mąkę kasztanową, bertram, galgant. Zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać masło klarowane z przyprawą do potraw. Kromki chleba orkiszowego pokroić
w kostkę. Delikatnie smażyć, aby powstały grzanki.