Zupa cebulowa z nutką kasztanową

Dodano: 27 wrz 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 5-6 dużych cebul 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kasztanowej 
  • 2-3 kromki chleba orkiszowego 
  • masło klarowane 
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 800 ml wody
  • do smaku „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło klarowane. Dodać cebulę
i czosnek, zeszklić. Dodać mąkę kasztanową, bertram, galgant. Zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać masło klarowane z przyprawą do potraw. Kromki chleba orkiszowego pokroić
w kostkę. Delikatnie smażyć, aby powstały grzanki.

 



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin