Zupa cebulowa z nutką kasztanową

Dodano: 27 wrz 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 5-6 dużych cebul 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kasztanowej 
  • 2-3 kromki chleba orkiszowego 
  • masło klarowane 
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 800 ml wody
  • do smaku „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło klarowane. Dodać cebulę
i czosnek, zeszklić. Dodać mąkę kasztanową, bertram, galgant. Zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać masło klarowane z przyprawą do potraw. Kromki chleba orkiszowego pokroić
w kostkę. Delikatnie smażyć, aby powstały grzanki.

 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin