Zupa cebulowa z nutką kasztanową
Dodano: 27 wrz 2023
Składniki:
- 5-6 dużych cebul
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 2-3 kromki chleba orkiszowego
- masło klarowane
- 1/2 łyżeczki bertramu
- 1/2 łyżeczki galgantu
- 1 łyżka hildegardowej przyprawy z galgantem
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ok. 800 ml wody
- do smaku „Przyprawa do potraw-mieszanka”, sól, pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło klarowane. Dodać cebulę
i czosnek, zeszklić. Dodać mąkę kasztanową, bertram, galgant. Zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać masło klarowane z przyprawą do potraw. Kromki chleba orkiszowego pokroić
w kostkę. Delikatnie smażyć, aby powstały grzanki.