Zupy postne
Dodano: 03 mar 2021
Zupa orkiszowa: grysikowo-warzywna
Składniki (dla dwóch osób):
- 300 g warzyw (fenkuły, zielona fasola, marchew, seler, czerwone buraki, korzeń pietruszki)
- 2 łyżki grysiku orkiszowego
- zioła (pokrojone – natka pietruszki, cząber, macierzanka, lubczyk, bluszczyk kurdybanek)
- przyprawy (bertram, galgant, gałka muszkatołowa, sól)
- 1 l wody
Przygotowanie:
Warzywa pokroić, z dodatkiem małej ilości wody udusić bez przykrycia. Grysik gotować 5 min w 1 l wody. Przetarte warzywa dodać do grysiku, wszystko razem krótko zagotować. Pod koniec gotowania dodać zioła, posolić, przyprawić do smaku.
Wywar orkiszowy
Składniki (dla dwóch osób):
- 300 g warzyw (jak w zupie grysikowo-warzywnej)
- 1 filiżanka ziarna orkiszowego
- zioła i przyprawy (jw.)
- 1 l wody
Przygotowanie:
Warzywa pokroić (grubo), gotować z ziarnem w 1 l wody. Od momentu zagotowania gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawić do smaku. Odcedzić i pić ciepły wywar.
Przepisy pochodzą z książki autorstwa Alfredy Walkowskiej „Powrót do harmonii”