Zupy postne

Dodano: 03 mar 2021

Zupa orkiszowa: grysikowo-warzywna

Składniki (dla dwóch osób):

  • 300 g warzyw (fenkuły, zielona fasola, marchew, seler, czerwone buraki, korzeń pietruszki)
  • 2 łyżki grysiku orkiszowego
  • zioła (pokrojone – natka pietruszki, cząber, macierzanka, lubczyk, bluszczyk kurdybanek)
  • przyprawy (bertram, galgant, gałka muszkatołowa, sól)
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić, z dodatkiem małej ilości wody udusić bez przykrycia. Grysik gotować 5 min w 1 l wody. Przetarte warzywa dodać do grysiku, wszystko razem krótko zagotować. Pod koniec gotowania dodać zioła, posolić, przyprawić do smaku.


Wywar orkiszowy

Składniki (dla dwóch osób):

  • 300 g warzyw (jak w zupie grysikowo-warzywnej)
  • 1 filiżanka ziarna orkiszowego
  • zioła i przyprawy (jw.)
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić (grubo), gotować z ziarnem w 1 l wody. Od momentu zagotowania gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawić do smaku. Odcedzić i pić ciepły wywar.

 

Przepisy pochodzą z książki autorstwa Alfredy Walkowskiej „Powrót do harmonii”