Zupy postne

Dodano: 03 mar 2021 Alfreda Walkowska

Zupa orkiszowa: grysikowo-warzywna

Składniki (dla dwóch osób):

  • 300 g warzyw (fenkuły, zielona fasola, marchew, seler, czerwone buraki, korzeń pietruszki)
  • 2 łyżki grysiku orkiszowego
  • zioła (pokrojone – natka pietruszki, cząber, macierzanka, lubczyk, bluszczyk kurdybanek)
  • przyprawy (bertram, galgant, gałka muszkatołowa, sól)
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić, z dodatkiem małej ilości wody udusić bez przykrycia. Grysik gotować 5 min w 1 l wody. Przetarte warzywa dodać do grysiku, wszystko razem krótko zagotować. Pod koniec gotowania dodać zioła, posolić, przyprawić do smaku.


Wywar orkiszowy

Składniki (dla dwóch osób):

  • 300 g warzyw (jak w zupie grysikowo-warzywnej)
  • 1 filiżanka ziarna orkiszowego
  • zioła i przyprawy (jw.)
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić (grubo), gotować z ziarnem w 1 l wody. Od momentu zagotowania gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawić do smaku. Odcedzić i pić ciepły wywar.

 

Przepisy pochodzą z książki autorstwa Alfredy Walkowskiej „Powrót do harmonii” 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin