Piołun

Dodano: 26 kwi 2023 Alfreda Walkowska

1.109 Piołun (absinthium)
Piołun jest bardzo gorący, niezwykle skuteczny i najlepiej radzi sobie ze wszystkimi stanami wyczerpania.

Ból głowy
Wlej zatem obfitą ilość jego soku do ciepłego wina, a gdy będziesz odczuwać ból głowy, zwilż ją całą aż do oczu, uszu i karku. Czyń tak na noc, gdy idziesz spać. Całkowicie zakryj głowę wełnianą czapką aż do ranka. Specyfik ten stłumi ból głowy, która nie­ mal pęka, i ból, który pulsuje w niej pod wpływem artretyzmu, a także wewnętrzny ból głowy.

Piersi
Wlej także jego sok do oliwy z oliwek, tak aby oliwa przewyższała go o dwie części, następnie wszystko rozgrzej w szklanym naczy­niu na słońcu i przechowuj przez rok. A gdy człowiek odczuwa dolegliwości w klatce piersiowej lub wokół niej, wskutek czego kaszle, wówczas natrzyj mu tym specyfikiem piersi. Ponadto jeśli kogoś boli w boku, wtedy namaść go tam, a wyzdrowieje wewnętrznie i zewnętrznie.

Atak artretyzmu

Rozetrzyj piołun w moździerzu na sok, dodaj łoju i szpiku z jele­nia, tak aby soku z piołunu było dwa razy tyle co wspomnianego tłuszczu, zaś tego tłuszczu dwa razy tyle co szpiku, po czym przy­rządź

 z tego maść. Przy ogniu natrzyj nią człowieka, którego drę­czy tak silny artretyzm, że niemal pękają jego członki, tam gdzie odczuwa ból, a chory wyzdrowieje.

(…)

Bóle zębów

Kto cierpi z powodu bólu zębów wywołanego zgniłą krwią i oczyszczaniem się mózgu, powinien wziąć piołun i werbenę w jednakowych [proporcjach] wagowych, następnie zagotować je w nowym garnku w dobrym winie. Tak zagotowane wino niech przecedzi przez ściereczkę, doda trochę cukru i wypije.

A gdy będzie szedł spać, powinien położyć te gorące zioła na szczęce i przewiązać ją chustką. Niech postępuje w ten sposób tak długo, aż odzyska zdrowie. Picie tego wina zmieszanego ze wspomnianymi ziołami oczyszcza wnętrze żyłki, która rozciąga się od błony mózgu lub od dziąsła. Ponadto zioła te ułożone na szczęce łagodzą z zewnątrz ból zęba, bowiem gdy ciepło piołunu zmiesza się z ciepłem werbeny oraz ciepłem wina, wówczas [te składniki] uśmierzają i leczą takie bóle.

św. Hildegarda z Bingen „Physica”



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin