Kruszaki – ciasteczka adwentowe

Dodano: 24 lis 2021

Składniki: 

Ciasto I:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)

Ciasto II:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 4 żółtka
  • 1⁄2 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Ciasto I poszatkować i zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok. 15 min.
W międzyczasie wymieszać i zagnieść ciasto II.

Ciasto I wyjąć z zamrażarki i rozwałkować. Ułożyć na nie ciasto II. Złożyć w kopertę i dobrze rozwałkować. Tę czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Wyciąć ciasteczka foremką o dowolnym kształcie. Z białek ubić lekką pianę. Gotowe ciasteczka posmarować delikatnie białkiem i posypać z jednej strony cukrem trzcinowym.

Piec 30 min. w temp 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.