Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Kruszaki – ciasteczka adwentowe
Dodano: 24 lis 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Ciasto I:
Ciasto II:
Przygotowanie:
Ciasto I poszatkować i zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok. 15 min.
W międzyczasie wymieszać i zagnieść ciasto II.
Ciasto I wyjąć z zamrażarki i rozwałkować. Ułożyć na nie ciasto II. Złożyć w kopertę i dobrze rozwałkować. Tę czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Wyciąć ciasteczka foremką o dowolnym kształcie. Z białek ubić lekką pianę. Gotowe ciasteczka posmarować delikatnie białkiem i posypać z jednej strony cukrem trzcinowym.
Piec 30 min. w temp 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025