Kruszaki – ciasteczka adwentowe
Dodano: 24 lis 2021
Składniki:
Ciasto I:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
Ciasto II:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
- 4 żółtka
- 1⁄2 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ciasto I poszatkować i zagnieść. Włożyć do zamrażarki na ok. 15 min.
W międzyczasie wymieszać i zagnieść ciasto II.
Ciasto I wyjąć z zamrażarki i rozwałkować. Ułożyć na nie ciasto II. Złożyć w kopertę i dobrze rozwałkować. Tę czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Wyciąć ciasteczka foremką o dowolnym kształcie. Z białek ubić lekką pianę. Gotowe ciasteczka posmarować delikatnie białkiem i posypać z jednej strony cukrem trzcinowym.
Piec 30 min. w temp 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.