„Jajko przeciw biegunce”
Dodano: 25 maj 2022
Składniki:
- 10 g sproszkowanego kminu rzymskiego
- 5 g pieprzu białego
- 6-8 żółtek
Przygotowanie:
Żółtka ubijać na pianę przez kilka minut. Zmieszać kmin i pieprz, powoli dodawać je do żółtek. Masę jajeczną możliwie cienko rozsmarować na blasze wyłożonej zwilżonym papierem do pieczenia.
Suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze (do 100°C) przez 1-3 godziny (czas zależny od temperatury).
Gotowy, suchy placek drobno rozkruszyć i przesypać do zamykanego szczelnie pojemnika.
W przypadku zwykłej biegunki pomocne staje się jednorazowe podanie 1 łyżki specyfiku. Wcześniej należy zjeść kawałek białego orkiszowego chleba lub sucharek orkiszowy.
Przy poważniejszych dolegliwościach: podawać przez 4-5 dni 1-3 razy dziennie po 1 łyżce najlepiej w zupie orkiszowej (1-2 łyżki mąki orkiszowej białej rozmieszać w 1 szklance wody, zagotować, gotować, mieszając 3-5 minut).
„Jajko przeciw biegunce” jest wyjątkowo pomocne w leczeniu biegunki nabytej w krajach tropikalnych, dlatego warto zabierać je ze sobą w podróż. Przydatne jest też w innych dolegliwościach jelitowych przebiegających z biegunką.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.