Wytrawna babka orkiszowa

Dodano: 25 sty 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 1/2 (250 g) szklanki mąki orkiszowej białej – typ 650
  • 1/2 szklanki (150 g) oleju winogronowego
  • 1/2 szklanki (150 g) mleka bez laktozy
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – z kamieniem winnym
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka sztuk – 100 g pieczarki
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 2 łyżki szynki pokrojonej w cieniutkie paseczki lub kostkę
  • 2 łyżki ciecierzycy ugotowanej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 2 łyżki sera drobno pokrojonego-gouda lub mozarella bez laktozy

Przyprawy:

  • 1/4 łyżeczki bertramu
  • 1/4 łyżeczki galgantu
  • 1/4 łyżeczki „Mieszanki z kozieradką”
  • 1/2 „Mieszanki przypraw”
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wybić jajka do naczynia, dodać olej, mleko. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia. 

Dodawać partiami do masy, mieszać do połączenia składników. 

Do rozgrzanego na patelni odrobiny masła lub oleju dodać pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, drobno pokrojone pieczarki. Delikatnie poddusić. Przełożyć do naczynia do ostudzenia. Na gorącą patelnię wysypać posiekaną szałwię na kilka sekund. Przełożyć do ostygnięcia. Drobno pokrojoną szynkę przez chwile rozgrzać na patelni. Pozostawić do ostygnięcia.

Wszystkie składniki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Przełożyć do przygotowanej foremki obłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i opruszonej bułką tartą.

Piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 190°C (do suchego patyczka).



Najnowsze wpisy

Tarta dyniowa

Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]

23 paź 2024

Ciasto orkiszowe z pigwą

Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]

23 paź 2024

Pigwa

Owoce pigwy – Cydoniae Fructus 3.4 Pigwa (quotanus)Pigwa jest bardziej zimna niż ciepła. Drzewo to przypomina przebiegłość, która jest czasem pożyteczna, zaś innym razem nic niewarta. Jednak jego drewno i […]

23 paź 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin