Tarta dyniowa
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Wytrawna babka orkiszowa
Dodano: 25 sty 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przyprawy:
Przygotowanie:
Wybić jajka do naczynia, dodać olej, mleko. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia.
Dodawać partiami do masy, mieszać do połączenia składników.
Do rozgrzanego na patelni odrobiny masła lub oleju dodać pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, drobno pokrojone pieczarki. Delikatnie poddusić. Przełożyć do naczynia do ostudzenia. Na gorącą patelnię wysypać posiekaną szałwię na kilka sekund. Przełożyć do ostygnięcia. Drobno pokrojoną szynkę przez chwile rozgrzać na patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do przygotowanej foremki obłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i opruszonej bułką tartą.
Piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 190°C (do suchego patyczka).
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]
23 paź 2024