Wytrawna babka orkiszowa

Dodano: 25 sty 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1 1/2 (250 g) szklanki mąki orkiszowej białej – typ 650
  • 1/2 szklanki (150 g) oleju winogronowego
  • 1/2 szklanki (150 g) mleka bez laktozy
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – z kamieniem winnym
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka sztuk – 100 g pieczarki
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 2 łyżki szynki pokrojonej w cieniutkie paseczki lub kostkę
  • 2 łyżki ciecierzycy ugotowanej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 2 łyżki sera drobno pokrojonego-gouda lub mozarella bez laktozy

Przyprawy:

  • 1/4 łyżeczki bertramu
  • 1/4 łyżeczki galgantu
  • 1/4 łyżeczki „Mieszanki z kozieradką”
  • 1/2 „Mieszanki przypraw”
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wybić jajka do naczynia, dodać olej, mleko. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia. 

Dodawać partiami do masy, mieszać do połączenia składników. 

Do rozgrzanego na patelni odrobiny masła lub oleju dodać pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, drobno pokrojone pieczarki. Delikatnie poddusić. Przełożyć do naczynia do ostudzenia. Na gorącą patelnię wysypać posiekaną szałwię na kilka sekund. Przełożyć do ostygnięcia. Drobno pokrojoną szynkę przez chwile rozgrzać na patelni. Pozostawić do ostygnięcia.

Wszystkie składniki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Przełożyć do przygotowanej foremki obłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i opruszonej bułką tartą.

Piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 190°C (do suchego patyczka).



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin