Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Wytrawna babka orkiszowa
Dodano: 25 sty 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przyprawy:
Przygotowanie:
Wybić jajka do naczynia, dodać olej, mleko. Wymieszać. Do mąki dodać proszek do pieczenia.
Dodawać partiami do masy, mieszać do połączenia składników.
Do rozgrzanego na patelni odrobiny masła lub oleju dodać pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, drobno pokrojone pieczarki. Delikatnie poddusić. Przełożyć do naczynia do ostudzenia. Na gorącą patelnię wysypać posiekaną szałwię na kilka sekund. Przełożyć do ostygnięcia. Drobno pokrojoną szynkę przez chwile rozgrzać na patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do przygotowanej foremki obłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i opruszonej bułką tartą.
Piec w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 190°C (do suchego patyczka).
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025