Gołąbki w liściach winogron

Dodano: 22 cze 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 40 szt. liści winogron
  • 1/2 kg orkiszu siekanego
  • 600 g mięsa indyczego mielonego
  • 600 g warzyw
    • 3 marchewki
    • 5 cebul małych/średnich
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki selera zielonego posiekanego
    • 4 łyżki szczypiorku posiekanego
    • 4 łyżki posiekanej botwinki
  • Przyprawy – sól, pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka „Hildegardowej mieszanki przypraw”” 
  • 1/2 łyżeczki galgantu w proszku
  • 1/2 łyżeczki bertramu w proszku
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki z kozieradką”
  • olej/masło – 4 łyżki

Sos

  • 1 cebula
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bluszczyka kurdybanka – posiekanych listków
  • 1 łyżka migdałów mielonych
  • 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650)
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, galgant, bertram

Przygotowanie:
Ziarno orkiszu siekane opłukać wodą i ugotować. 
Mięso z indyka zmielić.
Wszystkie warzywa drobno pokroić. Przełożyć do miski. Dodać ugotowane ziarno i mięso z indyka. Wszystko doprawić do smaku.
Liście winogrona umyć. W niewielkim garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Zanurzać kolejno liście, trzymając za ogonek, na kilka sekund.
Końcówki z liści winogron delikatnie odkroić. Na środek każdego listka nałożyć łyżkę nadzienia i zawijać gołąbki. 
Dno dużego garnka wysmarować olejem, wyłożyć kilkoma sparzonymi liśćmi winogron. Zawinięte gołąbki układać bezpośrednio blisko siebie. Wierzch wszystkich przygotowanych gołąbków przykryć liśćmi.  
Zalać 1/4 l wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godz.

Wszystkie składniki na sos drobno pokroić. W małym rondlu na maśle zeszklić cebulę. Dodać szczypiorek, czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. 

Gotowe, ciepłe gołąbki polać delikatnie niewielką ilością sosu.

Smacznego 🙂



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin