Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Gołąbki w liściach winogron
Dodano: 22 cze 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Sos
Przygotowanie:
Ziarno orkiszu siekane opłukać wodą i ugotować.
Mięso z indyka zmielić.
Wszystkie warzywa drobno pokroić. Przełożyć do miski. Dodać ugotowane ziarno i mięso z indyka. Wszystko doprawić do smaku.
Liście winogrona umyć. W niewielkim garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Zanurzać kolejno liście, trzymając za ogonek, na kilka sekund.
Końcówki z liści winogron delikatnie odkroić. Na środek każdego listka nałożyć łyżkę nadzienia i zawijać gołąbki.
Dno dużego garnka wysmarować olejem, wyłożyć kilkoma sparzonymi liśćmi winogron. Zawinięte gołąbki układać bezpośrednio blisko siebie. Wierzch wszystkich przygotowanych gołąbków przykryć liśćmi.
Zalać 1/4 l wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godz.
Wszystkie składniki na sos drobno pokroić. W małym rondlu na maśle zeszklić cebulę. Dodać szczypiorek, czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Gotowe, ciepłe gołąbki polać delikatnie niewielką ilością sosu.
Smacznego 🙂
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025