Gołąbki w liściach winogron
Dodano: 22 cze 2022
Składniki:
- 40 szt. liści winogron
- 1/2 kg orkiszu siekanego
- 600 g mięsa indyczego mielonego
- 600 g warzyw
- 3 marchewki
- 5 cebul małych/średnich
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki selera zielonego posiekanego
- 4 łyżki szczypiorku posiekanego
- 4 łyżki posiekanej botwinki
- Przyprawy – sól, pieprz kolorowy
- 1 łyżeczka „Hildegardowej mieszanki przypraw””
- 1/2 łyżeczki galgantu w proszku
- 1/2 łyżeczki bertramu w proszku
- 1/2 łyżeczki „Mieszanki z kozieradką”
- olej/masło – 4 łyżki
Sos
- 1 cebula
- 2 łyżki szczypiorku posiekanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bluszczyka kurdybanka – posiekanych listków
- 1 łyżka migdałów mielonych
- 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650)
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, galgant, bertram
Przygotowanie:
Ziarno orkiszu siekane opłukać wodą i ugotować.
Mięso z indyka zmielić.
Wszystkie warzywa drobno pokroić. Przełożyć do miski. Dodać ugotowane ziarno i mięso z indyka. Wszystko doprawić do smaku.
Liście winogrona umyć. W niewielkim garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Zanurzać kolejno liście, trzymając za ogonek, na kilka sekund.
Końcówki z liści winogron delikatnie odkroić. Na środek każdego listka nałożyć łyżkę nadzienia i zawijać gołąbki.
Dno dużego garnka wysmarować olejem, wyłożyć kilkoma sparzonymi liśćmi winogron. Zawinięte gołąbki układać bezpośrednio blisko siebie. Wierzch wszystkich przygotowanych gołąbków przykryć liśćmi.
Zalać 1/4 l wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godz.
Wszystkie składniki na sos drobno pokroić. W małym rondlu na maśle zeszklić cebulę. Dodać szczypiorek, czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.
Gotowe, ciepłe gołąbki polać delikatnie niewielką ilością sosu.
Smacznego 🙂