Gołąbki w liściach winogron

Dodano: 22 cze 2022

Składniki:

  • 40 szt. liści winogron
  • 1/2 kg orkiszu siekanego
  • 600 g mięsa indyczego mielonego
  • 600 g warzyw
    • 3 marchewki
    • 5 cebul małych/średnich
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki selera zielonego posiekanego
    • 4 łyżki szczypiorku posiekanego
    • 4 łyżki posiekanej botwinki
  • Przyprawy – sól, pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka „Hildegardowej mieszanki przypraw”” 
  • 1/2 łyżeczki galgantu w proszku
  • 1/2 łyżeczki bertramu w proszku
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki z kozieradką”
  • olej/masło – 4 łyżki

Sos

  • 1 cebula
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bluszczyka kurdybanka – posiekanych listków
  • 1 łyżka migdałów mielonych
  • 1 łyżka mąki orkiszowej białej (typ 650)
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, galgant, bertram

Przygotowanie:
Ziarno orkiszu siekane opłukać wodą i ugotować. 
Mięso z indyka zmielić.
Wszystkie warzywa drobno pokroić. Przełożyć do miski. Dodać ugotowane ziarno i mięso z indyka. Wszystko doprawić do smaku.
Liście winogrona umyć. W niewielkim garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Zanurzać kolejno liście, trzymając za ogonek, na kilka sekund.
Końcówki z liści winogron delikatnie odkroić. Na środek każdego listka nałożyć łyżkę nadzienia i zawijać gołąbki. 
Dno dużego garnka wysmarować olejem, wyłożyć kilkoma sparzonymi liśćmi winogron. Zawinięte gołąbki układać bezpośrednio blisko siebie. Wierzch wszystkich przygotowanych gołąbków przykryć liśćmi.  
Zalać 1/4 l wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godz.

Wszystkie składniki na sos drobno pokroić. W małym rondlu na maśle zeszklić cebulę. Dodać szczypiorek, czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. 

Gotowe, ciepłe gołąbki polać delikatnie niewielką ilością sosu.

Smacznego 🙂