Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Bułki orkiszowe kanapkowe
Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać cukier trzcinowy, 1 łyżkę mąki i 2-3 łyżki ciepłej wody – połączyć wszystkie składniki w małym naczyniu, przygotowując zaczyn. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Do misy wsypać przesianą mąkę orkiszową, dodać wyrośnięty zaczyn, olej, serek, sól i wodę.
Wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, pozostawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy bułeczki (10 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć bułeczki bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
Przed włożeniem do piekarnika oprószyć bułki mąką albo posypać makiem, naciąć.
Piec 30-35 minut aż bułeczki będą rumiane.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025