Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Bułki orkiszowe kanapkowe
Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać cukier trzcinowy, 1 łyżkę mąki i 2-3 łyżki ciepłej wody – połączyć wszystkie składniki w małym naczyniu, przygotowując zaczyn. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Do misy wsypać przesianą mąkę orkiszową, dodać wyrośnięty zaczyn, olej, serek, sól i wodę.
Wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, pozostawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy bułeczki (10 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć bułeczki bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
Przed włożeniem do piekarnika oprószyć bułki mąką albo posypać makiem, naciąć.
Piec 30-35 minut aż bułeczki będą rumiane.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024