Bułki orkiszowe kanapkowe

Dodano: 23 sie 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej białej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego – do wysokich temperatur
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka płaska cukru trzcinowego
  • 200 ml wody ciepłej
  • mak, biała mąka orkiszowa (typ 650) do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozdrobnić, dodać cukier trzcinowy, 1 łyżkę mąki i 2-3 łyżki ciepłej wody – połączyć wszystkie składniki w małym naczyniu, przygotowując zaczyn. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Do misy wsypać przesianą mąkę orkiszową, dodać wyrośnięty zaczyn, olej, serek, sól i wodę.

Wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, pozostawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy bułeczki (10 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć bułeczki bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.

Przed włożeniem do piekarnika oprószyć bułki mąką albo posypać makiem, naciąć.

Piec 30-35 minut aż bułeczki będą rumiane.

 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin