Bułki orkiszowe kanapkowe
Dodano: 23 sie 2023
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej białej typ 650
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju słonecznikowego – do wysokich temperatur
- 200 g serka wiejskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka płaska cukru trzcinowego
- 200 ml wody ciepłej
- mak, biała mąka orkiszowa (typ 650) do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić, dodać cukier trzcinowy, 1 łyżkę mąki i 2-3 łyżki ciepłej wody – połączyć wszystkie składniki w małym naczyniu, przygotowując zaczyn. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Do misy wsypać przesianą mąkę orkiszową, dodać wyrośnięty zaczyn, olej, serek, sól i wodę.
Wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, pozostawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy bułeczki (10 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć bułeczki bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
Przed włożeniem do piekarnika oprószyć bułki mąką albo posypać makiem, naciąć.
Piec 30-35 minut aż bułeczki będą rumiane.