Garść orkiszu na szybko

Dodano: 28 cze 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • orkisz siekany-garść
  • 1 fenkuł
  • 1 cebula mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka buraczków czerwonych – startych, przyprawionych
  • 1 łyżka migdałów mielonych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka szczypiorku posiekanego
  • przyprawy – bertram, galgant, mieszanka z kozieradką, przyprawa do potraw – mieszanka

Przygotowanie:

Ziarno orkiszu po opłukaniu należy ugotować.

Masło rozgrzać na patelni, dodać rozgnieciony i pokrojony czosnek, posiekaną na piórka cebulę, pokrojony na cienkie plastry/piórka fenkuł – poddusić krótko-1-2 minuty.

Wyłożyć na talerz ziarno, warzywa, buraczki – doprawić, posypać szczypiorkiem i migdałami.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin