Garść orkiszu na szybko

Dodano: 28 cze 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • orkisz siekany-garść
  • 1 fenkuł
  • 1 cebula mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka buraczków czerwonych – startych, przyprawionych
  • 1 łyżka migdałów mielonych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka szczypiorku posiekanego
  • przyprawy – bertram, galgant, mieszanka z kozieradką, przyprawa do potraw – mieszanka

Przygotowanie:

Ziarno orkiszu po opłukaniu należy ugotować.

Masło rozgrzać na patelni, dodać rozgnieciony i pokrojony czosnek, posiekaną na piórka cebulę, pokrojony na cienkie plastry/piórka fenkuł – poddusić krótko-1-2 minuty.

Wyłożyć na talerz ziarno, warzywa, buraczki – doprawić, posypać szczypiorkiem i migdałami.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin