Chlebko-babeczki orkiszowe ze szczypiorkiem

Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 250 g suchego chleba
  • 1 pomidor obrany lub kilka suszonych plastrów pomidora
  • 100 g sera feta
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • Przyprawa do potraw – mieszanka – do smaku

Przygotowanie:

Namoczony chleb rozdrobnić, dodać drobno pokrojony pomidor i fetę. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.

Przełożyć do papilotek na mufinki. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Piec przez ok. 20 minut.

Podawać na zimno.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin