Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Chlebko-babeczki orkiszowe ze szczypiorkiem
Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Namoczony chleb rozdrobnić, dodać drobno pokrojony pomidor i fetę. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do papilotek na mufinki. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Piec przez ok. 20 minut.
Podawać na zimno.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025