Chlebko-babeczki orkiszowe ze szczypiorkiem

Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • ok. 250 g suchego chleba
  • 1 pomidor obrany lub kilka suszonych plastrów pomidora
  • 100 g sera feta
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • Przyprawa do potraw – mieszanka – do smaku

Przygotowanie:

Namoczony chleb rozdrobnić, dodać drobno pokrojony pomidor i fetę. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.

Przełożyć do papilotek na mufinki. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Piec przez ok. 20 minut.

Podawać na zimno.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin