Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Bakaliowiec orkiszowy
Dodano: 28 paź 2020 Alfreda Walkowska
Bakaliowiec orkiszowy
Składniki – ciasto:
Składniki – krem:
Składniki – masa bakaliowa:
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekanym, miękkim masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich wyłożyć na osobną blachę. Piec w temperaturze 180º C przez 20 – 25 minut.
Mleko i cukier zagotować. W ¼ szklanki mleka rozprowadzić mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka z cukrem. Wszystko mieszać aż do zagotowania. Następnie wystudzić. Zimne zmiksować z masłem.
Masło z cukrem i miodem podgrzać, cały czas mieszając. Dodać posiekane orzechy I migdały. Smażyć kilka minut na małym ogniu, co chwile mieszając.
Na jednym z blatów upieczonego ciasta rozsmarować równomiernie prawie całą ilość kremu (pozostawiając ok 5 łyżek), przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały krem, następnie wyłożyć masę bakaliową.
Pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024