Kasztan jadalny

Dodano: 27 gru 2023 Alfreda Walkowska

3.12 Kasztan jadalny (kestenenboum, castanea)
Kasztan jest bardzo gorący (…) Wszystko, co się na nim znajduje, jest pożyteczne. Jego owoc również jest przydatny w zwalczaniu każdej choroby, jaka dotyka człowieka.

Artretyzm
Człowiek, który jest połamany artretyzmem, wskutek czego staje się porywczy, bowiem artretyzm zawsze łączy się z gniewem, powinien ugotować w wodzie liście i łupiny tego owocu [kasztana], po czym często przygotowywać sobie z tą wodą kąpiel parową. Dręczący go artretyzm ustąpi, zaś on zyska łagodne usposobienie (…)

Weterynaria
(…)

Środek wzmacniający
Człowiek, który zrobi sobie laskę i będzie ją trzymał w ręku tak, iż ta pod wpływem laski się rozgrzeje, wchłonie z niej wilgoć, zaś żyły i wszystkie siły jego ciała doznają dzięki temu wzmocnienia. (…) Często wciągaj także nosem zapach tego drzewa, a przyniesie on zdrowie twojej głowie.

Głowa
Człowiek, który pod wpływem suchości ma pusty mózg i dlatego zapada na choroby głowy, powinien ugotować w wodzie wewnętrzne pestki owoców tego drzewa, nie dodawać nic innego, wodę wylać, zaś [owoce] często jeść na czczo i po jedzeniu, a jego mózg wzrośnie i napełni się, jego żyły wzmocnią się i w ten sposób ból głowy ustanie (…) Tak ich sok wypełni i wyleczy mózg tego, kto je spożywa.

Serce
Człowiek, który odczuwa dolegliwości serca, przez co nie działa ono ze swą [zwyczajową] siłą, zaś on na skutek tego staje się smutny, powinien często jeść te pestki na surowo, a [w ten sposób] niejako wlewa smalec do swojego serca. Dzięki temu serce poczyni postępy (…) zaś ów człowiek odzyska radość (…) usuwa niedomagania serca i wzmacnia ten organ.

Wątroba
Kto ma dolegliwości wątroby, ten powinien ostrożnie rozbić te pestki na proszek, po czym wsypać go do miodu. Niech często spożywa ów proszek z tym miodem, a jego wątroba wyzdrowieje (…)

Śledziona
Kto cierpi z powodu śledziony, ten powinien ostrożnie opiec te pestki na ogniu, zaś później często jeść umiarkowanie ciepłe, a śledziona rozgrzeje się i będzie dążyć do postępującego zdrowia (…) i ogranicza ów ból.

Żołądek
Kto odczuwa bóle żołądka…

św. Hildegarda z Bingen



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin