Miodowe ciasto orkiszowe

Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 330 g mąki orkiszowej typ 650 (ok. 2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy
  • 430 g miodu odszumowanego (ok. 1 szklanka)
  • 120 g masła miękkiego (ok. pół szklanki)
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu bez laktozy (ok. 1/2 szklanki)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180-190°C (góra/dół).
W jednej misce wymieszać składniki sypkie: mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy.
W drugiej misce wymieszać składniki płynne: masło z miodem. Po uzyskaniu jednej konsystencji dodawać kolejno jajka. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać zawartość miski pierwszej (wymieszane składniki suche). Na samym końcu dodać jogurt.

Powstałą masę przełożyć do tortownicy natłuszczonej masłem. Piec około 30-40 minut.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin