Miodowe ciasto orkiszowe

Dodano: 25 paź 2023

Składniki:

  • 330 g mąki orkiszowej typ 650 (ok. 2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy
  • 430 g miodu odszumowanego (ok. 1 szklanka)
  • 120 g masła miękkiego (ok. pół szklanki)
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu bez laktozy (ok. 1/2 szklanki)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180-190°C (góra/dół).
W jednej misce wymieszać składniki sypkie: mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy.
W drugiej misce wymieszać składniki płynne: masło z miodem. Po uzyskaniu jednej konsystencji dodawać kolejno jajka. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać zawartość miski pierwszej (wymieszane składniki suche). Na samym końcu dodać jogurt.

Powstałą masę przełożyć do tortownicy natłuszczonej masłem. Piec około 30-40 minut.