Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Miodowe ciasto orkiszowe
Dodano: 25 paź 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180-190°C (góra/dół).
W jednej misce wymieszać składniki sypkie: mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy.
W drugiej misce wymieszać składniki płynne: masło z miodem. Po uzyskaniu jednej konsystencji dodawać kolejno jajka. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać zawartość miski pierwszej (wymieszane składniki suche). Na samym końcu dodać jogurt.
Powstałą masę przełożyć do tortownicy natłuszczonej masłem. Piec około 30-40 minut.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025