Chlebek orkiszowy z pietruszką
Dodano: 26 kwi 2023
Składniki:
Ciasto:
- 800g mąki orkiszowej (typ 650)
- 400 ml wody letniej
- 90 g drożdży
- 1⁄2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 60 ml oleju słonecznikowego/winogronowego
Masło ziołowe:
- 180 g masła
- 1⁄2 pęczek pietruszki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1⁄2 łyżeczki soli
- Przyprawa do potraw – mieszanka
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść. Odstawić.
Masło rozgnieść. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Posmarować delikatnie gotowym masłem. Wykroić paseczki o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zawinąć w harmonijkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 na 24 cm. Każdą zwiniętą harmonijkę ułożyć pionowo w blaszce.
Piec 25 minut w 200°C.