Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Chlebek orkiszowy z pietruszką
Dodano: 26 kwi 2023 Alfreda Walkowska
Składniki:
Ciasto:
Masło ziołowe:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść. Odstawić.
Masło rozgnieść. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Posmarować delikatnie gotowym masłem. Wykroić paseczki o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zawinąć w harmonijkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 na 24 cm. Każdą zwiniętą harmonijkę ułożyć pionowo w blaszce.
Piec 25 minut w 200°C.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024