Chlebek orkiszowy z pietruszką

Dodano: 26 kwi 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

Ciasto:

  • 800g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 400 ml wody letniej
  • 90 g drożdży
  • 1⁄2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml oleju słonecznikowego/winogronowego

Masło ziołowe:

  • 180 g masła
  • 1⁄2 pęczek pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść. Odstawić.

Masło rozgnieść. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Posmarować delikatnie gotowym masłem. Wykroić paseczki o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zawinąć w harmonijkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 na 24 cm. Każdą zwiniętą harmonijkę ułożyć pionowo w blaszce.

Piec 25 minut w 200°C.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin