Chlebek orkiszowy z pietruszką

Dodano: 26 kwi 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

Ciasto:

  • 800g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 400 ml wody letniej
  • 90 g drożdży
  • 1⁄2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml oleju słonecznikowego/winogronowego

Masło ziołowe:

  • 180 g masła
  • 1⁄2 pęczek pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść. Odstawić.

Masło rozgnieść. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Posmarować delikatnie gotowym masłem. Wykroić paseczki o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zawinąć w harmonijkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 na 24 cm. Każdą zwiniętą harmonijkę ułożyć pionowo w blaszce.

Piec 25 minut w 200°C.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin