Chlebek orkiszowy z pietruszką

Dodano: 26 kwi 2023

Składniki:

Ciasto:

  • 800g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 400 ml wody letniej
  • 90 g drożdży
  • 1⁄2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml oleju słonecznikowego/winogronowego

Masło ziołowe:

  • 180 g masła
  • 1⁄2 pęczek pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • Przyprawa do potraw – mieszanka
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść. Odstawić.

Masło rozgnieść. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Posmarować delikatnie gotowym masłem. Wykroić paseczki o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zawinąć w harmonijkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 na 24 cm. Każdą zwiniętą harmonijkę ułożyć pionowo w blaszce.

Piec 25 minut w 200°C.