Bertram i Galgant

Dodano: 22 mar 2023 Alfreda Walkowska

1.18 Bertram (piretrum)
Bertram odznacza się umiarkowanym i dość suchym ciepłem. Ta łagodna mieszanka jest czysta i zawiera dobrą siłę oddziaływania. Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł. Ciepło bertramu jest dobre, ponieważ nie jest ani za duże, ani za małe, lecz odpowiednio zmieszane.
Wzmocnienie
Choremu, który pod względem fizycznym jest już prawie wykończony, pomaga odzyskać siły i nie pozostawia w nim niczego niestrawionego. Często spożywającemu go człowiekowi bertram zapewnia dobre trawienie, bowiem swoim dobrym ciepłem trawi każdą potrawę.

Zaflegmienie
Człowiekowi, który ma w głowie dużo śluzu, zmniejszy się jego ilość, jeśli często będzie on jeść bertram, bowiem źródłem śluzu są nierzadko niewłaściwe soki.

św. Hildegarda z Bingen „Physica”

Z a s t o s o w a n i e:

1-3 szczypty dodawać do każdej potrawy (może być gotowany).

Z przedstawionych wyników badań wynika, że optymalna lecznicza dawka dzienna bertramu dla osoby dorosłej o wadze 60 kg wynosi 3 g (50 mg na 1 kilogram wagi ciała). Dawka nie powinna być przyjmowana jednorazowo, należy rozłożyć ją na parę dawek w ciągu dnia.

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.

1.13 Galgant (galanga)
Galgant (Alpinia officinarum) jest prawie całkowicie gorący, jednak ma w sobie także umiarkowany chłód i odznacza się szerokim zakresem działania.

Ból pleców i ból w boku
Kto wskutek złych soków odczuwa bóle w plecach lub w boku, ten powinien zagotować galgant w winie i często pić ten gorący napój, a ból ustanie, bowiem ten ból pochodzący od zimnych soków zostanie przepędzony za sprawą żaru galgantu w rozgrzanym winie.
Dolegliwości sercowe, zapach z ust
Kto odczuwa dolegliwości sercowe i z tego powodu mdleje, ten powinien natychmiast zjeść galgant, a poczuje się lepiej. 

św. Hildegarda z Bingen „Physica”

Z a s t o s o w a n i e:
• bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit: 1-3 szczypty proszku lub 1-2 pastylki galgantu rozpuścić na języku, po 5 minutach wypić 1 kieliszek likierowy (20 ml) napoju pietruszkowego; w razie konieczności powtórzyć po 5 min

• przykry zapach z ust, niestrawność, wzdęcie: 1-2 pastylki z galgantu i kopru włoskiego rozpuścić na języku; zamiast pastylek można zastosować obie przyprawy w proszku

• bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, neuralgiczne i menstruacyjne: wino z galgantu – 1 łyżeczkę posiekanego korzenia galgantu zagotować 5 min z jedną szklanką dobrego wina gronowego, odcedzić, pić ciepłe wino dużymi łykami 3-4 razy dz. po ok. 1/4 szklanki
• jako przyprawę: 1-3 szczypty sproszkowanego galgantu dodawać do wszelkich potraw, na chlebie, do orkiszowianki 

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin