Tarta dyniowa
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Bertram i Galgant
Dodano: 22 mar 2023 Alfreda Walkowska
1.18 Bertram (piretrum)
Bertram odznacza się umiarkowanym i dość suchym ciepłem. Ta łagodna mieszanka jest czysta i zawiera dobrą siłę oddziaływania. Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł. Ciepło bertramu jest dobre, ponieważ nie jest ani za duże, ani za małe, lecz odpowiednio zmieszane.
Wzmocnienie
Choremu, który pod względem fizycznym jest już prawie wykończony, pomaga odzyskać siły i nie pozostawia w nim niczego niestrawionego. Często spożywającemu go człowiekowi bertram zapewnia dobre trawienie, bowiem swoim dobrym ciepłem trawi każdą potrawę.Zaflegmienie
Człowiekowi, który ma w głowie dużo śluzu, zmniejszy się jego ilość, jeśli często będzie on jeść bertram, bowiem źródłem śluzu są nierzadko niewłaściwe soki.
św. Hildegarda z Bingen „Physica”
Z a s t o s o w a n i e:
1-3 szczypty dodawać do każdej potrawy (może być gotowany).
Z przedstawionych wyników badań wynika, że optymalna lecznicza dawka dzienna bertramu dla osoby dorosłej o wadze 60 kg wynosi 3 g (50 mg na 1 kilogram wagi ciała). Dawka nie powinna być przyjmowana jednorazowo, należy rozłożyć ją na parę dawek w ciągu dnia.
Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.
1.13 Galgant (galanga)
Galgant (Alpinia officinarum) jest prawie całkowicie gorący, jednak ma w sobie także umiarkowany chłód i odznacza się szerokim zakresem działania.Ból pleców i ból w boku
Kto wskutek złych soków odczuwa bóle w plecach lub w boku, ten powinien zagotować galgant w winie i często pić ten gorący napój, a ból ustanie, bowiem ten ból pochodzący od zimnych soków zostanie przepędzony za sprawą żaru galgantu w rozgrzanym winie.
Dolegliwości sercowe, zapach z ust
Kto odczuwa dolegliwości sercowe i z tego powodu mdleje, ten powinien natychmiast zjeść galgant, a poczuje się lepiej.
św. Hildegarda z Bingen „Physica”
Z a s t o s o w a n i e:
• bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit: 1-3 szczypty proszku lub 1-2 pastylki galgantu rozpuścić na języku, po 5 minutach wypić 1 kieliszek likierowy (20 ml) napoju pietruszkowego; w razie konieczności powtórzyć po 5 min
• przykry zapach z ust, niestrawność, wzdęcie: 1-2 pastylki z galgantu i kopru włoskiego rozpuścić na języku; zamiast pastylek można zastosować obie przyprawy w proszku
• bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, neuralgiczne i menstruacyjne: wino z galgantu – 1 łyżeczkę posiekanego korzenia galgantu zagotować 5 min z jedną szklanką dobrego wina gronowego, odcedzić, pić ciepłe wino dużymi łykami 3-4 razy dz. po ok. 1/4 szklanki
• jako przyprawę: 1-3 szczypty sproszkowanego galgantu dodawać do wszelkich potraw, na chlebie, do orkiszowianki
Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.
Składniki ciasto: 250 g mąki orkiszowej typ 650 125 g masła 1 żółtko 50-60 ml wody sól olej słonecznikowy (do smażenia) masło (do wysmarowania formy) Nadzienie: 2 małe cebule ok. […]
23 paź 2024
Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej białej typ650 100 g masła 1 jajko 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 4 łyżeczki wody szczypta soli Masa: 2 jajka […]
23 paź 2024