Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Tarta orkiszowa ze szpinakiem
Dodano: 25 maj 2022 Alfreda Walkowska
Ciasto:
Nadzienie:
Sos:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać według podanej kolejności.
Przełożyć do małej miseczki i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Średniej wielkości formę do tarty wysmarować masłem.
Ciastem wykleić spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Pokroić drobno składniki nadzienia.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak i fetę. Doprawić do smaku.
Przygotować sos: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Nadzienie ze szpinakiem przełożyć do miski i wystudzić. Zalać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Wyjąć z piekarnika wstępnie upieczone ciasto i wyłożyć nadzieniem.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
Podawać lekko ostudzone lub zimne.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025