Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Tarta orkiszowa ze szpinakiem
Dodano: 25 maj 2022 Alfreda Walkowska
Ciasto:
Nadzienie:
Sos:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać według podanej kolejności.
Przełożyć do małej miseczki i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Średniej wielkości formę do tarty wysmarować masłem.
Ciastem wykleić spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Pokroić drobno składniki nadzienia.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak i fetę. Doprawić do smaku.
Przygotować sos: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Nadzienie ze szpinakiem przełożyć do miski i wystudzić. Zalać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Wyjąć z piekarnika wstępnie upieczone ciasto i wyłożyć nadzieniem.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
Podawać lekko ostudzone lub zimne.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024