Tarta orkiszowa ze szpinakiem

Dodano: 25 maj 2022

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 – 60 ml wody
  • sól

Nadzienie:

  • ½ kg szpinaku (najlepiej świeżego, może być mrożony) 
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki bertramu
  • ⅓ łyżeczki galgantu
  • 1 łyżeczka “Hildegardowej przyprawy z galgantem” 
  • 1 łyżeczka “Przyprawy do potraw – mieszanki” 
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać według podanej kolejności.
Przełożyć do małej miseczki i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Średniej wielkości formę do tarty wysmarować masłem.
Ciastem wykleić spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem. 
Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. 
Pokroić drobno składniki nadzienia.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak i fetę. Doprawić do smaku.
Przygotować sos: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Nadzienie ze szpinakiem przełożyć do miski i wystudzić. Zalać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Wyjąć z piekarnika wstępnie upieczone ciasto i wyłożyć nadzieniem.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
Podawać lekko ostudzone lub zimne.