Tarta orkiszowa ze szpinakiem
Dodano: 25 maj 2022
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej (typ 650)
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 – 60 ml wody
- sól
Nadzienie:
- ½ kg szpinaku (najlepiej świeżego, może być mrożony)
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ łyżeczki bertramu
- ⅓ łyżeczki galgantu
- 1 łyżeczka “Hildegardowej przyprawy z galgantem”
- 1 łyżeczka “Przyprawy do potraw – mieszanki”
- olej słonecznikowy do smażenia
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać według podanej kolejności.
Przełożyć do małej miseczki i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Średniej wielkości formę do tarty wysmarować masłem.
Ciastem wykleić spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Pokroić drobno składniki nadzienia.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak i fetę. Doprawić do smaku.
Przygotować sos: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Nadzienie ze szpinakiem przełożyć do miski i wystudzić. Zalać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Wyjąć z piekarnika wstępnie upieczone ciasto i wyłożyć nadzieniem.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
Podawać lekko ostudzone lub zimne.