Tarta orkiszowa ze szpinakiem

Dodano: 25 maj 2022 Alfreda Walkowska

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 – 60 ml wody
  • sól

Nadzienie:

  • ½ kg szpinaku (najlepiej świeżego, może być mrożony) 
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki bertramu
  • ⅓ łyżeczki galgantu
  • 1 łyżeczka “Hildegardowej przyprawy z galgantem” 
  • 1 łyżeczka “Przyprawy do potraw – mieszanki” 
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać według podanej kolejności.
Przełożyć do małej miseczki i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Średniej wielkości formę do tarty wysmarować masłem.
Ciastem wykleić spód i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem. 
Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. 
Pokroić drobno składniki nadzienia.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak i fetę. Doprawić do smaku.
Przygotować sos: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Nadzienie ze szpinakiem przełożyć do miski i wystudzić. Zalać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Wyjąć z piekarnika wstępnie upieczone ciasto i wyłożyć nadzieniem.
Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut.
Podawać lekko ostudzone lub zimne.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin