Wino z siekanym galgantem

Dodano: 26 sty 2022

Składniki: 

  • 1 szklanka wina 
  • 1 łyżeczka siekanego korzenia galgantu

Przygotowanie: 
Gotować korzeń galgantu w winie przez 5 minut (naczynie z małą powierzchnią parowania, odkryte). Odcedzić.

Pić ciepłe 3–4 razy dziennie ok. ¼ szklanki. 

Skutecznie łagodzi bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, neuralgiczne i menstruacyjne. Olejki eteryczne zawarte w galgancie wykazują skuteczne działanie w walce z grzybami chorobotwórczymi, wirusami i bakteriami. 

Hildegardowe napoje przygotowywane na winie gotować należy w wysokim naczyniu z małą powierzchnią parowania.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.


Galgant, inaczej alpinia lekarska (Alpinia officinarum), korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem, skutecznie chroni przed załamaniem pracy układu krążenia, chorobą lokomocyjną, w stanach wyczerpania i osłabienia. Poprawia pracę serca i krwiobieg, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, zapobiega kolkom jelitowym. Spożywany regularnie zapobiega bólom i osłabieniu serca oraz zawrotom głowy. Ta uniwersalna przyprawa o ostrym smaku jest jednym z najlepszych środków ochrony przed osłabieniem słuchu, udarem i zawałem serca. Zaleca się go również jako uzupełnienie leczenia po zawale serca.

Św. Hildegarda pisze:

Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi [omdlenie], niech natychmiast zje wystarczającą ilość galgantu i mu się polepszy.

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.