Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Wino z siekanym galgantem
Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Gotować korzeń galgantu w winie przez 5 minut (naczynie z małą powierzchnią parowania, odkryte). Odcedzić.
Pić ciepłe 3–4 razy dziennie ok. ¼ szklanki.
Skutecznie łagodzi bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, neuralgiczne i menstruacyjne. Olejki eteryczne zawarte w galgancie wykazują skuteczne działanie w walce z grzybami chorobotwórczymi, wirusami i bakteriami.
Hildegardowe napoje przygotowywane na winie gotować należy w wysokim naczyniu z małą powierzchnią parowania.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Galgant, inaczej alpinia lekarska (Alpinia officinarum), korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem, skutecznie chroni przed załamaniem pracy układu krążenia, chorobą lokomocyjną, w stanach wyczerpania i osłabienia. Poprawia pracę serca i krwiobieg, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, zapobiega kolkom jelitowym. Spożywany regularnie zapobiega bólom i osłabieniu serca oraz zawrotom głowy. Ta uniwersalna przyprawa o ostrym smaku jest jednym z najlepszych środków ochrony przed osłabieniem słuchu, udarem i zawałem serca. Zaleca się go również jako uzupełnienie leczenia po zawale serca.
Św. Hildegarda pisze:
Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi [omdlenie], niech natychmiast zje wystarczającą ilość galgantu i mu się polepszy.
Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024