Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Wino z siekanym galgantem
Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Gotować korzeń galgantu w winie przez 5 minut (naczynie z małą powierzchnią parowania, odkryte). Odcedzić.
Pić ciepłe 3–4 razy dziennie ok. ¼ szklanki.
Skutecznie łagodzi bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, neuralgiczne i menstruacyjne. Olejki eteryczne zawarte w galgancie wykazują skuteczne działanie w walce z grzybami chorobotwórczymi, wirusami i bakteriami.
Hildegardowe napoje przygotowywane na winie gotować należy w wysokim naczyniu z małą powierzchnią parowania.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Galgant, inaczej alpinia lekarska (Alpinia officinarum), korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem, skutecznie chroni przed załamaniem pracy układu krążenia, chorobą lokomocyjną, w stanach wyczerpania i osłabienia. Poprawia pracę serca i krwiobieg, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, zapobiega kolkom jelitowym. Spożywany regularnie zapobiega bólom i osłabieniu serca oraz zawrotom głowy. Ta uniwersalna przyprawa o ostrym smaku jest jednym z najlepszych środków ochrony przed osłabieniem słuchu, udarem i zawałem serca. Zaleca się go również jako uzupełnienie leczenia po zawale serca.
Św. Hildegarda pisze:
Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi [omdlenie], niech natychmiast zje wystarczającą ilość galgantu i mu się polepszy.
Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024