Wino z siekanym galgantem

Dodano: 26 sty 2022 Alfreda Walkowska

Składniki: 

  • 1 szklanka wina 
  • 1 łyżeczka siekanego korzenia galgantu

Przygotowanie: 
Gotować korzeń galgantu w winie przez 5 minut (naczynie z małą powierzchnią parowania, odkryte). Odcedzić.

Pić ciepłe 3–4 razy dziennie ok. ¼ szklanki. 

Skutecznie łagodzi bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, neuralgiczne i menstruacyjne. Olejki eteryczne zawarte w galgancie wykazują skuteczne działanie w walce z grzybami chorobotwórczymi, wirusami i bakteriami. 

Hildegardowe napoje przygotowywane na winie gotować należy w wysokim naczyniu z małą powierzchnią parowania.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.


Galgant, inaczej alpinia lekarska (Alpinia officinarum), korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem, skutecznie chroni przed załamaniem pracy układu krążenia, chorobą lokomocyjną, w stanach wyczerpania i osłabienia. Poprawia pracę serca i krwiobieg, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, zapobiega kolkom jelitowym. Spożywany regularnie zapobiega bólom i osłabieniu serca oraz zawrotom głowy. Ta uniwersalna przyprawa o ostrym smaku jest jednym z najlepszych środków ochrony przed osłabieniem słuchu, udarem i zawałem serca. Zaleca się go również jako uzupełnienie leczenia po zawale serca.

Św. Hildegarda pisze:

Kto cierpi na bóle i komu zagraża osłabienie krążenia krwi [omdlenie], niech natychmiast zje wystarczającą ilość galgantu i mu się polepszy.

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin