Ptysie orkiszowe

Dodano: 27 lip 2022 Alfreda Walkowska

Ptysie orkiszowe na lato

Składniki:

  • 230 ml wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 130 g mąki orkiszowej typ 650
  • 2 jajka

Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło, rozgrzewać, mieszać, doprowadzić do rozpuszczenia się masła.
Dodać szczyptę soli. 
Zwiększyć ogień na średni. Dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć składniki. Gotować około 1 minuty aż wszystkie składniki się połączą i nie będą widoczne grudki mąki. 
Przełożyć całość do miski i mieszać około 3-4 minuty do wystygnięcia.
Dodać dwa jajka. Wymieszać. 
Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, w złotawym, błyszczącym kolorze. 

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Ciasto nakładać na papier do pieczenia na blasze za pomocą łyżki, formując małe placuszki o średnicy ok. 5 cm. 
Można również ciasto przełożyć do rękawa kuchennego i wyciskać na papier do pieczenia formując małe placuszki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika – bardzo ważne! – bo nasze delikatne ptysie opadną i utracą swoją puszystość.
Po około 20 minutach delikatnie uchylić drzwiczki do piekarnika na kilka sekund, aby para z ptysi wydostała się na zewnątrz. 

Ponownie zamknąć piekarnik i piec jeszcze około 10 minut nie zmieniając temperatury. 
Po ostudzeniu przekroić ptysie poziomo.
Ptysie można przełożyć np. świeżymi owocami lub kremem. 

Krem – przykładowy skład:

  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki z kasztanów jadalnych
  • 1 paczuszka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
  • garść świeżych malin
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Całość wymieszać, krem umieścić w miejscu przekrojenia ptysi. 

Można posypać cukrem pudrem trzcinowym. 



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin