Bułeczki z makiem
Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska
Składniki na masę makową:
- 360 g maku niebieskiego
- 480 ml mleka bez laktozy
- 220 g masła
- 340 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 900 g mąki orkiszowej typ 650
- 600 ml mleka bez laktozy
- 130 g cukru trzcinowego
- 40 g oleju do pieczenia
- 18 g świeżych drożdży
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 1 jajko
- masa makowa
Przygotowanie masy makowej:
Zmielić mak.
Do garnka wlać mleko, dodać masło, sól i cukier. Wymieszać i zagotować.
Gotować na małym ogniu.
Gdy składniki się połączą, dodać jajko, energicznie mieszając.
Dodać zmielony mak, delikatnie zagotować i zdjąć z ognia.
Co chwilę zamieszać, aby para szybciej się ulotniła i masa stała się chłodniejsza.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wymieszać mleko, drożdże i cukier trzcinowy. Odczekać kilka minut, aż składniki się połączą i drożdże zaczną pracować.
Dodać sól, roztopione masło i olej.
Ciasto ugniatać za pomocą robota, dodając mąkę, przez ok. 10 minut. Ciasto ma być elastyczne i delikatnie się kleić. Podzielić całość na cztery części. Oprószyć stolnicę mąką. Rozwałkować ciasto.
Na rozwałkowanym cieście rozetrzeć chłodną masę makową. Do masy można dodać łyżkę mąki z kasztana jadalnego. Ciasto zrolować. Pociąć na mniejsze kawałki. Pocięte kawałki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 35-40 minut.