Bułeczki z makiem

Dodano: 29 lis 2023 Alfreda Walkowska

Składniki na masę makową:

  • 360 g maku niebieskiego
  • 480 ml mleka bez laktozy
  • 220 g masła
  • 340 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 900 g mąki orkiszowej typ 650
  • 600 ml mleka bez laktozy
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 40 g oleju do pieczenia
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • masa makowa

Przygotowanie masy makowej:
Zmielić mak.
Do garnka wlać mleko, dodać masło, sól i cukier. Wymieszać i zagotować.
Gotować na małym ogniu.
Gdy składniki się połączą, dodać jajko, energicznie mieszając.
Dodać zmielony mak, delikatnie zagotować i zdjąć z ognia.
Co chwilę zamieszać, aby para szybciej się ulotniła i masa stała się chłodniejsza.

Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wymieszać mleko, drożdże i cukier trzcinowy. Odczekać kilka minut, aż składniki się połączą i drożdże zaczną pracować.
Dodać sól, roztopione masło i olej.
Ciasto ugniatać za pomocą robota, dodając mąkę, przez ok. 10 minut. Ciasto ma być elastyczne i delikatnie się kleić. Podzielić całość na cztery części. Oprószyć stolnicę mąką. Rozwałkować ciasto.
Na rozwałkowanym cieście rozetrzeć chłodną masę makową. Do masy można dodać łyżkę mąki z kasztana jadalnego. Ciasto zrolować. Pociąć na mniejsze kawałki. Pocięte kawałki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 35-40 minut.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin