Orkiszaki – kotleciki z pietruszką i grzybami (pieczarkami)

Dodano: 23 wrz 2020 Alfreda Walkowska

Orkiszaki

Składniki:

  • 200 g ziarna orkiszu siekanego
  • 250 g pieczarek (grzybów)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej orkiszowej
  • pęczek zielonej pietruszki
  • ½ łyżeczki bertramu
  • ½ łyżeczki galgantu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka” – do smaku
  • „Mieszanka z kozieradką” – do smaku
  • masło klarowane/ olej słonecznikowy do smażenia
  • bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików 

Przygotowanie:

Ziarno ugotować. Cebulę, czosnek i pieczarki po oczyszczeniu i umyciu drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, wszystko razem poddusić. Do ugotowanego ziarna dodać wszystkie składniki, dodać pokrojoną drobno pietruszkę. Doprawić do smaku.  Dodać jajka i bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać. Zwilżać dłonie wodą, formować małe kotleciki, a następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na oleju lub maśle z dwóch stron do momentu zarumienienia się.



Najnowsze wpisy

Macierzanka

Thymus serpyllum L. 1.32 Macierzanka piaskowa (quenela, cunnela, fetvurz, kleyn dost, serpillum) Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. WysypkaCzłowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami jak w […]

25 wrz 2024

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia

Udko z kurczaka faszerowane kasztanami jadalnymi w sosie z derenia udko z kurczaka  farsz do udka: filet drobiowy 10g, kasztany jadalne 10g  białko z jednego jajka, przyprawa hildegardowa  pietruszka natka […]

25 wrz 2024

Kaszotto z ziarna orkiszu z borowikami

Składniki: 200 g ziarna orkiszu siekanego   100 g  borowików – świeże lub mrożone 1 szalotka 10 g masła 1 g korzenia galgantu w proszku  1/2 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

25 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin