Orkiszaki – kotleciki z pietruszką i grzybami (pieczarkami)
Dodano: 23 wrz 2020 Alfreda Walkowska
Orkiszaki
Składniki:
- 200 g ziarna orkiszu siekanego
- 250 g pieczarek (grzybów)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej orkiszowej
- pęczek zielonej pietruszki
- ½ łyżeczki bertramu
- ½ łyżeczki galgantu
- „Przyprawa do potraw – mieszanka” – do smaku
- „Mieszanka z kozieradką” – do smaku
- masło klarowane/ olej słonecznikowy do smażenia
- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików
Przygotowanie:
Ziarno ugotować. Cebulę, czosnek i pieczarki po oczyszczeniu i umyciu drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, wszystko razem poddusić. Do ugotowanego ziarna dodać wszystkie składniki, dodać pokrojoną drobno pietruszkę. Doprawić do smaku. Dodać jajka i bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać. Zwilżać dłonie wodą, formować małe kotleciki, a następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na oleju lub maśle z dwóch stron do momentu zarumienienia się.