Orkiszaki – kotleciki z pietruszką i grzybami (pieczarkami)

Dodano: 23 wrz 2020 Alfreda Walkowska

Orkiszaki

Składniki:

  • 200 g ziarna orkiszu siekanego
  • 250 g pieczarek (grzybów)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej orkiszowej
  • pęczek zielonej pietruszki
  • ½ łyżeczki bertramu
  • ½ łyżeczki galgantu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka” – do smaku
  • „Mieszanka z kozieradką” – do smaku
  • masło klarowane/ olej słonecznikowy do smażenia
  • bułka tarta orkiszowa do obtoczenia kotlecików 

Przygotowanie:

Ziarno ugotować. Cebulę, czosnek i pieczarki po oczyszczeniu i umyciu drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, wszystko razem poddusić. Do ugotowanego ziarna dodać wszystkie składniki, dodać pokrojoną drobno pietruszkę. Doprawić do smaku.  Dodać jajka i bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać. Zwilżać dłonie wodą, formować małe kotleciki, a następnie obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na oleju lub maśle z dwóch stron do momentu zarumienienia się.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin