Miodunka

Dodano: 25 sty 2023 Alfreda Walkowska

Miodunka plamista (luncvurz, pulmonaria)

Płuca
Gdy złe i cuchnące soki wysyłają dym do ludzkiego mózgu, który kieruje ten dym do płuc i wywołuje w nich ból, wówczas niech ów człowiek weźmie miodunkę plamistą i ugotuje ją w wodzie, ale nie w winie, bowiem to ziele zagotowane z winem byłoby słabsze. Tak ugotowany i odcedzony przez ściereczkę [wywar] niech wleje do garnka i pije ponad tydzień. A gdy zużyje ów napój, powinien ugotować jeszcze jeden w taki sam sposób. Winien go pić codziennie na czczo (nie po jedzeniu), aż wyzdrowieje. Płuca często ulegają osłabieniu pod wpływem bólu serca i ciepła żołądka, zaś chłód tego ziela ukoi to osłabienie, jeśli będzie on zmieszany ze słodyczą wody.

Kaszel
Poza tym człowiek, którego płuca są tak wzdęte, że ma kaszel i problemy z oddychaniem, powinien ugotować miodunkę w winie i często pić ten napój na czczo, a wyzdrowieje, bowiem płuca wzdęte na skutek niewłaściwego napływania żaru skurczą się pod wpływem chłodu miodunki, zaś za sprawą ciepłego wina osiągną równowagę, dzięki czemu odzyskają zdrowie, jako że płuca odznaczają się mniej więcej [następującą] naturą: Gdy owce często jedzą miodunkę, stają się zdrowe i tłuste. Nie przyniesie ona również szkody ich mleku. A gdy płuca są wzdęte, jak powiedzieliśmy wyżej, wówczas [chory] powinien ją stosować, a odzyska zdrowie, bowiem płuca mają mniej więcej naturę owcy.

św. Hildegarda z Bingen „Physica”


Herbata z miodunki plamistej

W przypadku męczącego kaszlu, nawet przy astmie i rozedmie płuc, idealnym środkiem wspomagającym leczenie jest kuracja wywarem z miodunki plamistej, zwanej inaczej płucnikiem (Pulmonaria officinalis).

Hildegarda pisze:

Jeśli nadmiar złych soków wysyłanych jest przez gaz [krew] do mózgu człowieka i to wzburzenie jest dalej wysyłane do płuc, człowiek powinien wziąć ziele miodunki i zaparzyć w wodzie,
nie w winie, bo zioła gotowane w winie będą za mocne.

S k ł a d:
• 1 łyżka ziela miodunki plamistej (Herb. Pulmonariae)

P r z y g o t o w a n i e:

Ziele miodunki zalać szklanką wrzącej wody, naparzać 10 min. pod przykryciem, nie odcedzać.

Zastosowanie:
Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.

Fragmenty z książki „Powrót do harmonii” autorstwa Alfredy Walkowskiej.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin