Kruche ciasteczka orkiszowe z malinami

Dodano: 31 mar 2021

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 55 g cukru pudru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 180 g mąki orkiszowej typ 650

Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Nadzienie:

  • maliny (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło, cukier puder, cukier waniliowy zmiksować – ok. 5 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać mąkę i ponownie zmiksować całość.
Ciasto powinno otrzymać tzw. „kruchą” konsystencję.
Wyłożyć ciasto na deskę/stolnicę i jeszcze chwilę powyrabiać.
Rozwałkować. Wykrajać okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5 cm.
Ciasteczka przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku (180°C) ok. 10-15 minut – do uzyskania złotego/rumianego koloru.

Krem:
Składniki na krem zmiksować – do uzyskania jedwabistego kremu.

Ciasteczka:
Na ostudzone ciasteczka wyłożyć krem – można użyć rękawa kuchennego lub za pomocą np. łyżeczki.
Po bokach kremu umieścić maliny. Jeżeli używamy malin mrożonych, należy wcześniej, na sicie umyć je ze szronu.
Na krem i maliny ułożyć drugie ciasteczko.
Ponownie wycisnąć krem i położyć malinę.
Całość posypać trzcinowym cukrem pudrem.