Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Kruche ciasteczka orkiszowe z malinami
Dodano: 31 mar 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Ciasto:
Krem:
Nadzienie:
Przygotowanie:
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło, cukier puder, cukier waniliowy zmiksować – ok. 5 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać mąkę i ponownie zmiksować całość.
Ciasto powinno otrzymać tzw. „kruchą” konsystencję.
Wyłożyć ciasto na deskę/stolnicę i jeszcze chwilę powyrabiać.
Rozwałkować. Wykrajać okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5 cm.
Ciasteczka przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku (180°C) ok. 10-15 minut – do uzyskania złotego/rumianego koloru.
Krem:
Składniki na krem zmiksować – do uzyskania jedwabistego kremu.
Ciasteczka:
Na ostudzone ciasteczka wyłożyć krem – można użyć rękawa kuchennego lub za pomocą np. łyżeczki.
Po bokach kremu umieścić maliny. Jeżeli używamy malin mrożonych, należy wcześniej, na sicie umyć je ze szronu.
Na krem i maliny ułożyć drugie ciasteczko.
Ponownie wycisnąć krem i położyć malinę.
Całość posypać trzcinowym cukrem pudrem.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025