Kruche ciasteczka orkiszowe z malinami

Dodano: 31 mar 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 55 g cukru pudru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 180 g mąki orkiszowej typ 650

Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Nadzienie:

  • maliny (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło, cukier puder, cukier waniliowy zmiksować – ok. 5 minut do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać mąkę i ponownie zmiksować całość.
Ciasto powinno otrzymać tzw. „kruchą” konsystencję.
Wyłożyć ciasto na deskę/stolnicę i jeszcze chwilę powyrabiać.
Rozwałkować. Wykrajać okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5 cm.
Ciasteczka przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku (180°C) ok. 10-15 minut – do uzyskania złotego/rumianego koloru.

Krem:
Składniki na krem zmiksować – do uzyskania jedwabistego kremu.

Ciasteczka:
Na ostudzone ciasteczka wyłożyć krem – można użyć rękawa kuchennego lub za pomocą np. łyżeczki.
Po bokach kremu umieścić maliny. Jeżeli używamy malin mrożonych, należy wcześniej, na sicie umyć je ze szronu.
Na krem i maliny ułożyć drugie ciasteczko.
Ponownie wycisnąć krem i położyć malinę.
Całość posypać trzcinowym cukrem pudrem.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin