Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Chleb orkiszowy + zakwas orkiszowy
Dodano: 22 lip 2020 Alfreda Walkowska
Chleb orkiszowy – składniki:
Przygotowanie:
Wersja I – Chleb orkiszowy na drożdżach
Mąkę z pełnego przemiału połączyć z wodą i pozostawić na min. 2–4 godziny.
Dodać mąkę orkiszową „białą”, pozostałe składniki, wyrobić i odstawić do foremki do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200–220°C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę (do 180°C) i piec jeszcze ok. 1 godziny.
Można włożyć miseczkę z wodą do piekarnika, aby chleb nie był zbyt suchy. Chcąc uzyskać chrupiącą skórkę, po wyjęciu i odparowaniu (np. na siatce z piekarnika), posmarować powierzchnię jeszcze gorącego bochenka wodą.
Wersja II – Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
Można według tego przepisu upiec chleb na zakwasie orkiszowym (niżej dwie wersje przygotowania zakwasu). Z oryginalnego składu usuwamy wówczas drożdże i cukier.
Na 1 kg mąki potrzebujemy ok. 200 g zakwasu. Modyfikujemy w niewielkim stopniu również sposób przygotowania:
Mąkę z pełnego przemiału łączymy z zakwasem, pozostawiamy na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po dodaniu mąki białej i wody, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 1-2 godz.). Dopiero po ponownym wyrośnięciu dodajemy sól i przyprawy. Przekładamy do foremek, które zostały wcześniej natłuszczone. Ciasto znowu musi wyrosnąć, ale teraz wystarczy już ok. 1 godziny. Włożyc do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30–40 minut.
Po upieczeniu bochenek wyłożyć na ruszt, aby odparował, posmarować wodą, jeśli chce się uzyskać efekt chrupiącej skórki.
Zakwas orkiszowy 1
Składniki umieścić w słoiku, pozostawiając miejsce na fermentację. Odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po ok. 2–3 dniach.
Zakwas orkiszowy 2
Składniki wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu. Następnego dnia dodać 1–2 łyżki płatków lub mąki i odpowiednio 3–4 łyżki wody (zimnej).
Kolejnego dnia podobnie i tak przez 5–7 dni.
Zakwas powinien mieć konsystencję śmietany i lekko kwaśny zapach.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024