Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Zupa gulaszowa z indyka
Dodano: 26 paź 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa obrać i dowolnie pokroić. Czosnek zgnieść w prasce.
Mięso indyka pokroić w grubą kostkę lub paski. Dodać przyprawy: sól, pieprz, hyzop, zgnieciony czosnek i wymieszać.
Oprószyć mąką.
Rozgrzać w dużym rondlu masło klarowane. Wyłożyć mięso i smażyć do zrumienienia.
Następnie zalać 4 l wody, dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy.
Zamiast pomidorów można użyć przecieru pomidorowego.
Gotować, co jakiś czas mieszając, ok. 1 godziny.
Można posypać świeżą posiekaną pietruszką, szczypiorkiem.
Sycąca i kolorowa zupa gulaszowa doskonale spełnia rolę dania jednogarnkowego.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025