Zupa gulaszowa z indyka
Dodano: 26 paź 2022
Składniki:
- 1⁄2 kg mięsa z indyka
- 4 l wody
- 2 marchewki
- 1 średnia pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 2 średnie cebule
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 średnia papryka (najlepiej czerwona)
- 2 pomidory świeże lub ok. 100 g przecieru pomidorowego
- 2 średnie ziemniaki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól himalajska
- pieprz
- 1 łyżeczka hyzopu
- 1 łyżeczka galgantu
- 1 łyżeczka bertramu
- 1 łyżeczka cząbru świeżego lub suszonego
- 4–5 łyżek mąki orkiszowej (typ 650)
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Warzywa obrać i dowolnie pokroić. Czosnek zgnieść w prasce.
Mięso indyka pokroić w grubą kostkę lub paski. Dodać przyprawy: sól, pieprz, hyzop, zgnieciony czosnek i wymieszać.
Oprószyć mąką.
Rozgrzać w dużym rondlu masło klarowane. Wyłożyć mięso i smażyć do zrumienienia.
Następnie zalać 4 l wody, dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy.
Zamiast pomidorów można użyć przecieru pomidorowego.
Gotować, co jakiś czas mieszając, ok. 1 godziny.
Można posypać świeżą posiekaną pietruszką, szczypiorkiem.
Sycąca i kolorowa zupa gulaszowa doskonale spełnia rolę dania jednogarnkowego.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.