Zupa gulaszowa z indyka

Dodano: 26 paź 2022

Składniki:

  • 1⁄2 kg mięsa z indyka
  • 4 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 średnia pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 2 średnie cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 średnia papryka (najlepiej czerwona)
  • 2 pomidory świeże lub ok. 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka hyzopu
  • 1 łyżeczka galgantu
  • 1 łyżeczka bertramu
  • 1 łyżeczka cząbru świeżego lub suszonego
  • 4–5 łyżek mąki orkiszowej (typ 650)
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Warzywa obrać i dowolnie pokroić. Czosnek zgnieść w prasce.

Mięso indyka pokroić w grubą kostkę lub paski. Dodać przyprawy: sól, pieprz, hyzop, zgnieciony czosnek i wymieszać.
Oprószyć mąką.

Rozgrzać w dużym rondlu masło klarowane. Wyłożyć mięso i smażyć do zrumienienia.

Następnie zalać 4 l wody, dodać pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy.

Zamiast pomidorów można użyć przecieru pomidorowego.

Gotować, co jakiś czas mieszając, ok. 1 godziny.

Można posypać świeżą posiekaną pietruszką, szczypiorkiem.

Sycąca i kolorowa zupa gulaszowa doskonale spełnia rolę dania jednogarnkowego.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.