Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym

Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska

Biszkopt orkiszowo-makowy

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650
  • 200 g suchego maku
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek

Przygotowanie:
Białka ubić. Małymi porcjami dodawać cukier trzcinowy, nadal ubijać. 

Gdy masa jest sztywna, dodać żółtka, nadal ubijać.

Do innego naczynia wsypać mąkę, mak, proszek do pieczenia. Wymieszać.

Dodać ubite jajka z cukrem. Połączyć składniki.

Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

Piec ok. 35-40 minut w temp. 180°C.

 

Kawowy budyń orkiszowy z wiśniami

Składniki:

  • 4 łyżki grysiku orkiszowego
  • 3 łyżki kawy orkiszowej rozpuszczalnej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 250 g konfitury wiśniowej

Przygotowanie:

Do wody wsypać grysik, dodać jajko, mieszając doprowadzić do wrzenia. 

Dodać masło, cukier, kawę orkiszową. Gotować, mieszając na małym ogniu ok. 5 min.

Odstawić do wystygnięcia. Dodać konfiturę wiśniową. Wymieszać.

 

Czekolada

Przygotowanie:

Ok. 100 -150 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym

Przygotowanie:

Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć budyń. Przykryć drugą częścią ciasta.

Polać lekko schłodzoną czekoladą. Po wystygnięciu wstawić do lodówki. 



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin