Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym

Dodano: 22 wrz 2021

Biszkopt orkiszowo-makowy

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej typ 650
  • 200 g suchego maku
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek

Przygotowanie:
Białka ubić. Małymi porcjami dodawać cukier trzcinowy, nadal ubijać. 

Gdy masa jest sztywna, dodać żółtka, nadal ubijać.

Do innego naczynia wsypać mąkę, mak, proszek do pieczenia. Wymieszać.

Dodać ubite jajka z cukrem. Połączyć składniki.

Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm.

Piec ok. 35-40 minut w temp. 180°C.

 

Kawowy budyń orkiszowy z wiśniami

Składniki:

  • 4 łyżki grysiku orkiszowego
  • 3 łyżki kawy orkiszowej rozpuszczalnej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 250 g konfitury wiśniowej

Przygotowanie:

Do wody wsypać grysik, dodać jajko, mieszając doprowadzić do wrzenia. 

Dodać masło, cukier, kawę orkiszową. Gotować, mieszając na małym ogniu ok. 5 min.

Odstawić do wystygnięcia. Dodać konfiturę wiśniową. Wymieszać.

 

Czekolada

Przygotowanie:

Ok. 100 -150 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym

Przygotowanie:

Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć budyń. Przykryć drugą częścią ciasta.

Polać lekko schłodzoną czekoladą. Po wystygnięciu wstawić do lodówki.