Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym
Dodano: 22 wrz 2021
Biszkopt orkiszowo-makowy
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej typ 650
- 200 g suchego maku
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
Przygotowanie:
Białka ubić. Małymi porcjami dodawać cukier trzcinowy, nadal ubijać.
Gdy masa jest sztywna, dodać żółtka, nadal ubijać.
Do innego naczynia wsypać mąkę, mak, proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodać ubite jajka z cukrem. Połączyć składniki.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
Piec ok. 35-40 minut w temp. 180°C.
Kawowy budyń orkiszowy z wiśniami
Składniki:
- 4 łyżki grysiku orkiszowego
- 3 łyżki kawy orkiszowej rozpuszczalnej
- 300 ml wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka masła
- 250 g konfitury wiśniowej
Przygotowanie:
Do wody wsypać grysik, dodać jajko, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Dodać masło, cukier, kawę orkiszową. Gotować, mieszając na małym ogniu ok. 5 min.
Odstawić do wystygnięcia. Dodać konfiturę wiśniową. Wymieszać.
Czekolada
Przygotowanie:
Ok. 100 -150 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej.
Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym
Przygotowanie:
Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć budyń. Przykryć drugą częścią ciasta.
Polać lekko schłodzoną czekoladą. Po wystygnięciu wstawić do lodówki.