Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym
Dodano: 22 wrz 2021 Alfreda Walkowska
Biszkopt orkiszowo-makowy
Składniki:
Przygotowanie:
Białka ubić. Małymi porcjami dodawać cukier trzcinowy, nadal ubijać.
Gdy masa jest sztywna, dodać żółtka, nadal ubijać.
Do innego naczynia wsypać mąkę, mak, proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodać ubite jajka z cukrem. Połączyć składniki.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
Piec ok. 35-40 minut w temp. 180°C.
Kawowy budyń orkiszowy z wiśniami
Składniki:
Przygotowanie:
Do wody wsypać grysik, dodać jajko, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Dodać masło, cukier, kawę orkiszową. Gotować, mieszając na małym ogniu ok. 5 min.
Odstawić do wystygnięcia. Dodać konfiturę wiśniową. Wymieszać.
Czekolada
Przygotowanie:
Ok. 100 -150 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej.
Biszkopt orkiszowo-makowy z budyniem kawowo-wiśniowym
Przygotowanie:
Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć budyń. Przykryć drugą częścią ciasta.
Polać lekko schłodzoną czekoladą. Po wystygnięciu wstawić do lodówki.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025