Placki orkiszowe na wodzie

Dodano: 22 lut 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej białej – typ 650
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • bertram, galgant – po szczypcie

Wykonanie:
Składniki wymieszać, zagnieść ciasto.
Pozostawić do ostudzenia  na 15-20 min.
Ciasto podzielić na 14-15 cząstek.
Rozwałkowywać cienko, uzyskując kształt placka.
Na dobrze rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu, wykładać placek, przez kilka chwil smażyć/opiekać z obu stron.
Kolejno smażyć wszystkie placki.
Wykładać, przykryć ściereczką kuchenną.
Dobrze jest skropić ściereczkę wodą aby placki nie wysychały.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin