Placki orkiszowe na wodzie

Dodano: 22 lut 2023 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej białej – typ 650
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • bertram, galgant – po szczypcie

Wykonanie:
Składniki wymieszać, zagnieść ciasto.
Pozostawić do ostudzenia  na 15-20 min.
Ciasto podzielić na 14-15 cząstek.
Rozwałkowywać cienko, uzyskując kształt placka.
Na dobrze rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu, wykładać placek, przez kilka chwil smażyć/opiekać z obu stron.
Kolejno smażyć wszystkie placki.
Wykładać, przykryć ściereczką kuchenną.
Dobrze jest skropić ściereczkę wodą aby placki nie wysychały.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin