Chrupaki orkiszowe z kozim serem
Dodano: 27 kwi 2022
Składniki:
- 100g płatków orkiszowych grubych
- 100g mąki orkiszowej białej typ 650
- 100g masła
- 100g sera koziego – startego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka listów świeżej szałwii
Przygotowanie:
Roztopić masło. Wsypać płatki orkiszowe. Wymieszać i ostudzić. Roztrzepać jajko, dodać do płatków. Do mąki orkiszowej dodać proszek do pieczenia, sól, starty ser i drobno posiekane listki szałwii.
Dodać do płatków. Dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Uformować małe kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kulki. Piec 8 – 10 minut.