Chrupaki orkiszowe z kozim serem

Dodano: 27 kwi 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 100g płatków orkiszowych grubych 
  • 100g mąki orkiszowej białej typ 650
  • 100g masła 
  • 100g sera koziego – startego 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • kilka listów świeżej szałwii

Przygotowanie:
Roztopić masło. Wsypać płatki orkiszowe. Wymieszać i ostudzić. Roztrzepać jajko, dodać do płatków. Do mąki orkiszowej dodać proszek do pieczenia, sól, starty ser i drobno posiekane listki szałwii. 
Dodać do płatków. Dokładnie wymieszać. 
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Uformować małe kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kulki. Piec 8 – 10 minut. 



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin