Chrupaki orkiszowe z kozim serem

Dodano: 27 kw. 2022

Składniki:

  • 100g płatków orkiszowych grubych 
  • 100g mąki orkiszowej białej typ 650
  • 100g masła 
  • 100g sera koziego – startego 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • kilka listów świeżej szałwii

Przygotowanie:
Roztopić masło. Wsypać płatki orkiszowe. Wymieszać i ostudzić. Roztrzepać jajko, dodać do płatków. Do mąki orkiszowej dodać proszek do pieczenia, sól, starty ser i drobno posiekane listki szałwii. 
Dodać do płatków. Dokładnie wymieszać. 
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Uformować małe kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kulki. Piec 8 – 10 minut.