Ryba z koprem włoskim w winnym sosie

Dodano: 22 gru 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 500-600 g ryby w filecie np. miruny
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 fenkuł/koper włoski
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 szklanka wody 
  • 100 ml czerwonego wina 
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanki „
  • 1 łyżka „Przyprawy hildegardowej z galgantem” 
  • olej słonecznikowy lub masło 
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek, zeszklić.
Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym i winem. Przelać do rondla. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy.
Rybę pokroić na kawałki, posolić. Przełożyć do rondla, delikatnie zanurzyć w sosie. Całość przykryć pokrojonym w krążki, w grubsze piórka lub paski fenkułem. 
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Dobrze smakuje z orkiszowym chlebem lub kuskusem. 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin