Ryba z koprem włoskim w winnym sosie
Dodano: 22 gru 2021
Składniki:
- 500-600 g ryby w filecie np. miruny
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 fenkuł/koper włoski
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 100 ml czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
- 1/2 łyżeczki galgantu
- 1/2 łyżeczki bertramu
- 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanki „
- 1 łyżka „Przyprawy hildegardowej z galgantem”
- olej słonecznikowy lub masło
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek, zeszklić.
Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym i winem. Przelać do rondla. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy.
Rybę pokroić na kawałki, posolić. Przełożyć do rondla, delikatnie zanurzyć w sosie. Całość przykryć pokrojonym w krążki, w grubsze piórka lub paski fenkułem.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dobrze smakuje z orkiszowym chlebem lub kuskusem.