Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Ryba z koprem włoskim w winnym sosie
Dodano: 22 gru 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek, zeszklić.
Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym i winem. Przelać do rondla. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy.
Rybę pokroić na kawałki, posolić. Przełożyć do rondla, delikatnie zanurzyć w sosie. Całość przykryć pokrojonym w krążki, w grubsze piórka lub paski fenkułem.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dobrze smakuje z orkiszowym chlebem lub kuskusem.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025