Ryba z koprem włoskim w winnym sosie

Dodano: 22 gru 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 500-600 g ryby w filecie np. miruny
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 fenkuł/koper włoski
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 szklanka wody 
  • 100 ml czerwonego wina 
  • 1/2 łyżeczki mieszanki z kozieradką
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanki „
  • 1 łyżka „Przyprawy hildegardowej z galgantem” 
  • olej słonecznikowy lub masło 
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone cebule, rozgnieciony czosnek, zeszklić.
Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym i winem. Przelać do rondla. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy.
Rybę pokroić na kawałki, posolić. Przełożyć do rondla, delikatnie zanurzyć w sosie. Całość przykryć pokrojonym w krążki, w grubsze piórka lub paski fenkułem. 
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Dobrze smakuje z orkiszowym chlebem lub kuskusem. 



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin