Lawendowe babeczki orkiszowe

Dodano: 28 kwi 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

Babeczki:

  • 115 g masła (temperatura pokojowa)
  • 90 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 150 g przesianej mąki orkiszowej (typ 650)
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Woda lawendowa:

  • 80 ml wody
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka kwiatu lawendy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Masło i cukier zmiksować. Kiedy składniki się połączą, dodać jedno jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać kolejne. Miksować do połączenia składników. Podobnie postępować z ostatnim jajkiem.

Dodać przesianą mąkę orkiszową. Całość dokładnie zmiksować.

Powstałą masę przełożyć do foremek. Piec ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować wodę lawendową: w garnku wymieszać wodę, wyciśnięty sok z pomarańczy i lawendę. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć palnik. Zostawić wodę lawendową na ok. 10 minut, aby aromat lawendy mógł się wydobyć. Po tym czasie przecedzić wodę lawendową.

Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić, by nieco przestygły, mają być jednak jeszcze ciepłe podczas zamaczania w ciepłej wodzie lawendowej. Pomagając sobie łyżką, polewać każdą babeczkę po kolei.

Namoczone babeczki odłożyć do całkowitego ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je lawendą.

 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin