Lawendowe babeczki orkiszowe

Dodano: 28 kwi 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

Babeczki:

  • 115 g masła (temperatura pokojowa)
  • 90 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 150 g przesianej mąki orkiszowej (typ 650)
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Woda lawendowa:

  • 80 ml wody
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka kwiatu lawendy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Masło i cukier zmiksować. Kiedy składniki się połączą, dodać jedno jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać kolejne. Miksować do połączenia składników. Podobnie postępować z ostatnim jajkiem.

Dodać przesianą mąkę orkiszową. Całość dokładnie zmiksować.

Powstałą masę przełożyć do foremek. Piec ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować wodę lawendową: w garnku wymieszać wodę, wyciśnięty sok z pomarańczy i lawendę. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć palnik. Zostawić wodę lawendową na ok. 10 minut, aby aromat lawendy mógł się wydobyć. Po tym czasie przecedzić wodę lawendową.

Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić, by nieco przestygły, mają być jednak jeszcze ciepłe podczas zamaczania w ciepłej wodzie lawendowej. Pomagając sobie łyżką, polewać każdą babeczkę po kolei.

Namoczone babeczki odłożyć do całkowitego ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je lawendą.

 



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin