Lawendowe babeczki orkiszowe
Dodano: 28 kwi 2021
Składniki:
Babeczki:
- 115 g masła (temperatura pokojowa)
- 90 g cukru pudru trzcinowego
- 3 jajka
- 150 g przesianej mąki orkiszowej (typ 650)
- cukier puder trzcinowy do posypania
Woda lawendowa:
- 80 ml wody
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka kwiatu lawendy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło i cukier zmiksować. Kiedy składniki się połączą, dodać jedno jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać kolejne. Miksować do połączenia składników. Podobnie postępować z ostatnim jajkiem.
Dodać przesianą mąkę orkiszową. Całość dokładnie zmiksować.
Powstałą masę przełożyć do foremek. Piec ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować wodę lawendową: w garnku wymieszać wodę, wyciśnięty sok z pomarańczy i lawendę. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć palnik. Zostawić wodę lawendową na ok. 10 minut, aby aromat lawendy mógł się wydobyć. Po tym czasie przecedzić wodę lawendową.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić, by nieco przestygły, mają być jednak jeszcze ciepłe podczas zamaczania w ciepłej wodzie lawendowej. Pomagając sobie łyżką, polewać każdą babeczkę po kolei.
Namoczone babeczki odłożyć do całkowitego ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je lawendą.