Lawendowe babeczki orkiszowe

Dodano: 28 kwi 2021

Składniki:

Babeczki:

  • 115 g masła (temperatura pokojowa)
  • 90 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 150 g przesianej mąki orkiszowej (typ 650)
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Woda lawendowa:

  • 80 ml wody
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka kwiatu lawendy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Masło i cukier zmiksować. Kiedy składniki się połączą, dodać jedno jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać kolejne. Miksować do połączenia składników. Podobnie postępować z ostatnim jajkiem.

Dodać przesianą mąkę orkiszową. Całość dokładnie zmiksować.

Powstałą masę przełożyć do foremek. Piec ok. 15 minut.

W tym czasie przygotować wodę lawendową: w garnku wymieszać wodę, wyciśnięty sok z pomarańczy i lawendę. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć palnik. Zostawić wodę lawendową na ok. 10 minut, aby aromat lawendy mógł się wydobyć. Po tym czasie przecedzić wodę lawendową.

Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić, by nieco przestygły, mają być jednak jeszcze ciepłe podczas zamaczania w ciepłej wodzie lawendowej. Pomagając sobie łyżką, polewać każdą babeczkę po kolei.

Namoczone babeczki odłożyć do całkowitego ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je lawendą.