Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Lawendowe babeczki orkiszowe
Dodano: 28 kwi 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Babeczki:
Woda lawendowa:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło i cukier zmiksować. Kiedy składniki się połączą, dodać jedno jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać kolejne. Miksować do połączenia składników. Podobnie postępować z ostatnim jajkiem.
Dodać przesianą mąkę orkiszową. Całość dokładnie zmiksować.
Powstałą masę przełożyć do foremek. Piec ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować wodę lawendową: w garnku wymieszać wodę, wyciśnięty sok z pomarańczy i lawendę. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć palnik. Zostawić wodę lawendową na ok. 10 minut, aby aromat lawendy mógł się wydobyć. Po tym czasie przecedzić wodę lawendową.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić, by nieco przestygły, mają być jednak jeszcze ciepłe podczas zamaczania w ciepłej wodzie lawendowej. Pomagając sobie łyżką, polewać każdą babeczkę po kolei.
Namoczone babeczki odłożyć do całkowitego ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je lawendą.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024