Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Lawendowe babeczki orkiszowe
Dodano: 28 kwi 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Babeczki:
Woda lawendowa:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Masło i cukier zmiksować. Kiedy składniki się połączą, dodać jedno jajko i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać kolejne. Miksować do połączenia składników. Podobnie postępować z ostatnim jajkiem.
Dodać przesianą mąkę orkiszową. Całość dokładnie zmiksować.
Powstałą masę przełożyć do foremek. Piec ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować wodę lawendową: w garnku wymieszać wodę, wyciśnięty sok z pomarańczy i lawendę. Doprowadzić wodę do wrzenia i wyłączyć palnik. Zostawić wodę lawendową na ok. 10 minut, aby aromat lawendy mógł się wydobyć. Po tym czasie przecedzić wodę lawendową.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstawić, by nieco przestygły, mają być jednak jeszcze ciepłe podczas zamaczania w ciepłej wodzie lawendowej. Pomagając sobie łyżką, polewać każdą babeczkę po kolei.
Namoczone babeczki odłożyć do całkowitego ostygnięcia, następnie posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je lawendą.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025