Wątróbka drobiowa z hyzopem i jabłkiem
Dodano: 24 sie 2022
Składniki:
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 3 jabłka
- 3 cebule
- 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia bertramu
- 1 łyżeczka sproszkowanego ziela hyzopu
- 1 łyżeczka sproszkowanego ziela macierzanki
- 200 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka „hildegardowej przyprawy z galgantem”
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżka mąki orkiszowej białej
- sól
Przygotowanie:
Wątróbkę zalać mlekiem, pozostawić na 1/2 godziny.
Mleko wylać, wątróbkę przepłukać wodą. Posiekać na paski, posypać bertramem, macierzanką i hyzopem (pozostawić kilka szczypt do cebuli).
Jabłka obrać, pokroić w paseczki lub kostkę.
W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną w krążki cebulę, opruszoną hyzopem, podsmażyć na delikatnie złoty kolor.
Dodać wątróbkę, jabłka, wymieszać i 2-3 minuty poddusić.
Do wody dodać „przyprawę z galgantem”, łyżkę wina i przelać do rondla z wątróbką przedtem posypując wątróbkę mąką.
Przykryć i wszystko gotować 4-5 minut. Teraz dodać kilka szczypt soli, najlepiej drobno mielonej.