Wątróbka drobiowa z hyzopem i jabłkiem

Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia bertramu 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela hyzopu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela macierzanki
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka „hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka mąki orkiszowej białej
  • sól

Przygotowanie:

Wątróbkę zalać mlekiem, pozostawić na 1/2 godziny.

Mleko wylać, wątróbkę przepłukać wodą. Posiekać na paski, posypać bertramem, macierzanką i hyzopem (pozostawić kilka szczypt do cebuli).

Jabłka obrać, pokroić w paseczki lub kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną w krążki cebulę, opruszoną hyzopem, podsmażyć na delikatnie złoty kolor.

Dodać wątróbkę, jabłka, wymieszać i 2-3 minuty poddusić.

Do wody dodać „przyprawę z galgantem”, łyżkę wina i przelać do rondla z wątróbką przedtem posypując wątróbkę mąką.

Przykryć i wszystko gotować 4-5 minut. Teraz dodać kilka szczypt soli, najlepiej drobno mielonej.



Najnowsze wpisy

Czereśnie ukryte w orkiszu

Składniki: Spód: 1⁄2 szklanki ziarna orkiszu siekanego 2 szklanki grysiku orkiszowego 800–900 ml wody 1 szczypta soli 80 g stopionego masła 6 łyżek cukru trzcinowego 1⁄2 łyżeczki wanilii bourbon lub 1 łyżeczka cukru […]

28 maj 2025

Hamburger orkiszowy z indykiem

Składniki: 1 bułka orkiszowa mięso indycze mielone (porcja na 1 kotlet) 1 pomidor szczypior rukola 1 cebula czerwona olej słonecznikowy do smażenia/pieczenia 1⁄3 łyżeczki bertramu 1⁄3 łyżeczki galgantu 1⁄3 łyżeczki „Przyprawy do potraw […]

28 maj 2025

Melisa

1.59 Melisa Melissa officinalisMelisa jest ciepła, zaś człowiek, który ją spożywa, lubi się śmiać, bowiem jej ciepło dotyka jego śledziony i rozwesela serce. Oczy Komu jednak w oczach rośnie bielmo, […]

28 maj 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin