Wątróbka drobiowa z hyzopem i jabłkiem

Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia bertramu 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela hyzopu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela macierzanki
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka „hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka mąki orkiszowej białej
  • sól

Przygotowanie:

Wątróbkę zalać mlekiem, pozostawić na 1/2 godziny.

Mleko wylać, wątróbkę przepłukać wodą. Posiekać na paski, posypać bertramem, macierzanką i hyzopem (pozostawić kilka szczypt do cebuli).

Jabłka obrać, pokroić w paseczki lub kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną w krążki cebulę, opruszoną hyzopem, podsmażyć na delikatnie złoty kolor.

Dodać wątróbkę, jabłka, wymieszać i 2-3 minuty poddusić.

Do wody dodać „przyprawę z galgantem”, łyżkę wina i przelać do rondla z wątróbką przedtem posypując wątróbkę mąką.

Przykryć i wszystko gotować 4-5 minut. Teraz dodać kilka szczypt soli, najlepiej drobno mielonej.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin