Wątróbka drobiowa z hyzopem i jabłkiem

Dodano: 24 sie 2022

Składniki:

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia bertramu 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela hyzopu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego ziela macierzanki
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka „hildegardowej przyprawy z galgantem”
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka mąki orkiszowej białej
  • sól

Przygotowanie:

Wątróbkę zalać mlekiem, pozostawić na 1/2 godziny.

Mleko wylać, wątróbkę przepłukać wodą. Posiekać na paski, posypać bertramem, macierzanką i hyzopem (pozostawić kilka szczypt do cebuli).

Jabłka obrać, pokroić w paseczki lub kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną w krążki cebulę, opruszoną hyzopem, podsmażyć na delikatnie złoty kolor.

Dodać wątróbkę, jabłka, wymieszać i 2-3 minuty poddusić.

Do wody dodać „przyprawę z galgantem”, łyżkę wina i przelać do rondla z wątróbką przedtem posypując wątróbkę mąką.

Przykryć i wszystko gotować 4-5 minut. Teraz dodać kilka szczypt soli, najlepiej drobno mielonej.