Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Wątróbka drobiowa z hyzopem i jabłkiem
Dodano: 24 sie 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Wątróbkę zalać mlekiem, pozostawić na 1/2 godziny.
Mleko wylać, wątróbkę przepłukać wodą. Posiekać na paski, posypać bertramem, macierzanką i hyzopem (pozostawić kilka szczypt do cebuli).
Jabłka obrać, pokroić w paseczki lub kostkę.
W rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojoną w krążki cebulę, opruszoną hyzopem, podsmażyć na delikatnie złoty kolor.
Dodać wątróbkę, jabłka, wymieszać i 2-3 minuty poddusić.
Do wody dodać „przyprawę z galgantem”, łyżkę wina i przelać do rondla z wątróbką przedtem posypując wątróbkę mąką.
Przykryć i wszystko gotować 4-5 minut. Teraz dodać kilka szczypt soli, najlepiej drobno mielonej.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025