Makowiec orkiszowo–jabłkowy

Dodano: 22 gru 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1⁄2 kg maku
  • 1 kg jabłek (może być więcej)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek czubatych grysiku orkiszowego, lub drobnych płatków, lub mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 200 g masła lub oleju kokosowego
  • 1⁄2 łyżeczki naturalnej wanilii
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • garść owoców: morwy, żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie:
Mak sparzyć. Odstawić na kilka minut. Zmielić. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce lub posiekać.

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka przełożyć do dużej miski, dodać szklankę cukru trzcinowego i utrzeć na jednolitą masę.
Dodać miękkie masło albo tłuszcz kokosowy. Wymieszać.

Do masy dodać orkiszowy grysik (płatki lub mąkę), proszek do pieczenia, wanilię oraz zmielony mak. Ponownie dokładnie wymieszać.
Dodać posiekane jabłka i jeszcze raz wymieszać. Na koniec, delikatnie mieszając, dodać ubite białka.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do ok. 180°C. Piec ok. 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto można polać czekoladą. Podawać po ostygnięciu polewy.

Aby przygotować dobrą polewę wystarczy tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę należy umieścić w naczyniu wstawionym do garnka z wodą i podgrzewać, aż do roztopienia się czekolady. Można dodać łyżkę oleju kokosowego.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin