Makowiec orkiszowo–jabłkowy

Dodano: 22 gru 2021

Składniki:

  • 1⁄2 kg maku
  • 1 kg jabłek (może być więcej)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek czubatych grysiku orkiszowego, lub drobnych płatków, lub mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 200 g masła lub oleju kokosowego
  • 1⁄2 łyżeczki naturalnej wanilii
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • garść owoców: morwy, żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie:
Mak sparzyć. Odstawić na kilka minut. Zmielić. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce lub posiekać.

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka przełożyć do dużej miski, dodać szklankę cukru trzcinowego i utrzeć na jednolitą masę.
Dodać miękkie masło albo tłuszcz kokosowy. Wymieszać.

Do masy dodać orkiszowy grysik (płatki lub mąkę), proszek do pieczenia, wanilię oraz zmielony mak. Ponownie dokładnie wymieszać.
Dodać posiekane jabłka i jeszcze raz wymieszać. Na koniec, delikatnie mieszając, dodać ubite białka.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do ok. 180°C. Piec ok. 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto można polać czekoladą. Podawać po ostygnięciu polewy.

Aby przygotować dobrą polewę wystarczy tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę należy umieścić w naczyniu wstawionym do garnka z wodą i podgrzewać, aż do roztopienia się czekolady. Można dodać łyżkę oleju kokosowego.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.