Makowiec orkiszowo–jabłkowy

Dodano: 22 gru 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 1⁄2 kg maku
  • 1 kg jabłek (może być więcej)
  • 6 jajek
  • 6 łyżek czubatych grysiku orkiszowego, lub drobnych płatków, lub mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 200 g masła lub oleju kokosowego
  • 1⁄2 łyżeczki naturalnej wanilii
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • garść owoców: morwy, żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie:
Mak sparzyć. Odstawić na kilka minut. Zmielić. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce lub posiekać.

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka przełożyć do dużej miski, dodać szklankę cukru trzcinowego i utrzeć na jednolitą masę.
Dodać miękkie masło albo tłuszcz kokosowy. Wymieszać.

Do masy dodać orkiszowy grysik (płatki lub mąkę), proszek do pieczenia, wanilię oraz zmielony mak. Ponownie dokładnie wymieszać.
Dodać posiekane jabłka i jeszcze raz wymieszać. Na koniec, delikatnie mieszając, dodać ubite białka.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do ok. 180°C. Piec ok. 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto można polać czekoladą. Podawać po ostygnięciu polewy.

Aby przygotować dobrą polewę wystarczy tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę należy umieścić w naczyniu wstawionym do garnka z wodą i podgrzewać, aż do roztopienia się czekolady. Można dodać łyżkę oleju kokosowego.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin