Orkiszowo-malinowo do kawy
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Makowiec orkiszowo–jabłkowy
Dodano: 22 gru 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Mak sparzyć. Odstawić na kilka minut. Zmielić. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce lub posiekać.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka przełożyć do dużej miski, dodać szklankę cukru trzcinowego i utrzeć na jednolitą masę.
Dodać miękkie masło albo tłuszcz kokosowy. Wymieszać.
Do masy dodać orkiszowy grysik (płatki lub mąkę), proszek do pieczenia, wanilię oraz zmielony mak. Ponownie dokładnie wymieszać.
Dodać posiekane jabłka i jeszcze raz wymieszać. Na koniec, delikatnie mieszając, dodać ubite białka.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do ok. 180°C. Piec ok. 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto można polać czekoladą. Podawać po ostygnięciu polewy.
Aby przygotować dobrą polewę wystarczy tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę należy umieścić w naczyniu wstawionym do garnka z wodą i podgrzewać, aż do roztopienia się czekolady. Można dodać łyżkę oleju kokosowego.
Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia Przygotowanie:Białka ubić, […]
12 wrz 2024
Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]
12 wrz 2024