Mieszanka z pelargonią

Dodano: 22 gru 2021

Składniki:

  • 20 g proszku ze szlachetnych pelargonii (Geranium anglicum pulv.)
  • 10 g korzenia bertramu w proszku (Radix Pyrethri pulv.)
  • 10 g proszku gałki muszkatołowej (Semen Myristicae pulv.)

Stosować:

  • w bólach głowy – 1–3 duże szczypty na chlebie orkiszowym ze szczyptą soli;
  • w przebiegu grypy żołądkowej, katarze żołądka, dolegliwościach gastro–kardialnych – 3 duże szczypty zlizać z dłoni lub posypać jedzenie;
  • w razie kataru – wąchać proszek i szczyptę proszku zlizać z dłoni kilkakrotnie w ciągu dnia;
  • podczas grypy i przy bólach serca – 3 szczypty mieszanki ze szczyptą soli na chlebie orkiszowym
    1–3 razy dziennie do ustąpienia dolegliwości;
  • w kaszlu, chorobie wieńcowej – przygotować placek z 50 g mąki orkiszowej (typ 650) i 5 dużych szczypt mieszanki z dodatkiem 1⁄2 filiżanki wody. Po wyrobieniu ciasto usmażyć na patelni z rozgrzaną odrobiną (czubek łyżeczki) masła na złoty kolor. Placek spożyć w ciągu jednego dnia. Powtarzać 2–3 razy w tygodniu przez 4 tygodnie.
  • w dusznościach i chrypce – 1⁄2 łyżeczki mieszanki ugotować w 1 szklance wina, gotować 3–5 minut.
    Nie odcedzać. Pić ciepłe, małymi łykami, wypijając w ciągu dnia. Jeśli trzeba, następnego dnia ponownie przygotować.

Mieszanka z pelargonią jest świetnym środkiem leczniczym przy infekcjach wirusowych
i bakteryjnych. Wzmacnia system obronny organizmu, zapobiega zalegania śluzu, łagodzi objawy przeziębienia oraz przeciwdziała powikłaniom, m.in. osłabieniu mięśnia sercowego i układu krążenia.

Przepis z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.