Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Dodano: 22 lip 2020 Alfreda Walkowska
Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Ciasto drożdżowe – składniki:
Kruszonka orkiszowa – składniki:
Przygotowanie:
Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.
Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]
23 kwi 2025
Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]
23 kwi 2025