Jabłecznik z cynamonem
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Dodano: 22 lip 2020 Alfreda Walkowska
Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Ciasto drożdżowe – składniki:
Kruszonka orkiszowa – składniki:
Przygotowanie:
Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.
Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]
22 paź 2025
Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]
22 paź 2025