Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Dodano: 22 lip 2020 Alfreda Walkowska

Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe – składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanka cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka serwatki lub mleka
  • świeże wiśnie drylowane lub w słoiku
  • ½ łyżeczki soli

Kruszonka orkiszowa – składniki:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin