Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Dodano: 22 lip 2020 Alfreda Walkowska

Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe – składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanka cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka serwatki lub mleka
  • świeże wiśnie drylowane lub w słoiku
  • ½ łyżeczki soli

Kruszonka orkiszowa – składniki:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin