Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Dodano: 22 lip 2020 Alfreda Walkowska
Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Ciasto drożdżowe – składniki:
Kruszonka orkiszowa – składniki:
Przygotowanie:
Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.
Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]
27 lis 2024
Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]
27 lis 2024