Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Dodano: 22 lip 2020
Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką
Ciasto drożdżowe – składniki:
- 500 g mąki orkiszowej (typ 650)
- ½ kostki masła
- 1 jajko
- ½ szklanka cukru trzcinowego
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka serwatki lub mleka
- świeże wiśnie drylowane lub w słoiku
- ½ łyżeczki soli
Kruszonka orkiszowa – składniki:
- 4 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.