Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Dodano: 22 lip 2020 Alfreda Walkowska

Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe – składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanka cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka serwatki lub mleka
  • świeże wiśnie drylowane lub w słoiku
  • ½ łyżeczki soli

Kruszonka orkiszowa – składniki:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin