Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Dodano: 22 lip 2020

Ciasto drożdżowe orkiszowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe – składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 650)
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanka cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka serwatki lub mleka
  • świeże wiśnie drylowane lub w słoiku
  • ½ łyżeczki soli

Kruszonka orkiszowa – składniki:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej (typ 650)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Wymieszać mleko, cukier i drożdze. Dodać mąkę, jajko i masło, zagnieść.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wyrobić palcami, aż powstaną grudki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 160ºC.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 160ºC, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 15–20 minut.