Tarnina

Dodano: 27 lip 2022 Alfreda Walkowska

3.53 Tarnina (sledorn, spine)

(…)

„Artretyzm”
Człowiek, którego tak połamał artretyzm, że słabną mu zmysły, zaś on przez to traci rozum, albo człowiek utykający, powinien wziąć zieloną lub starą tarninę, rozpalić ją w ogniu bez innych dodatków, po czym do otrzymanego popiołu dodać sproszko­wane goździki i dwa razy tyle sproszkowanego cynamonu, ile jest goździków, wskutek czego ilość popiołu będzie przewyższać o jedną trzecią sproszkowane goździki i w analogiczny sposób sproszkowany cynamon. Następnie niech doda ugotowany i czysty miód z winem i tak przyrządzi oczyszczony napój. Chory powinien pić go z umiarem na czczo, zaś po jedzeniu w obfitych ilościach. Niech czyni to często, a artretyzm ustąpi, dzięki cze­mu odzyska on zmysły i zdrowie swoich członków, bowiem ten napój jest lepszy niż złoto. Tarnina ma bowiem w sobie kwaśny i ostry żar. Spala się ją na popiół po to, by jej smak oddzielił się od wszelkich szkodliwych śluzów i aby stał się łagodniejszy, bo­ wiem jej sok byłby do jedzenia zbyt kwaśny. Ciepło jej popiołu, zmieszane z ciepłem goździków, cynamonu, miodu i wina, tłumi niewłaściwie ciepłe i niewłaściwie zimne soki, które wywołują artretyczny paraliż, oraz otwiera zmysły, wspomagając rozum, i znów przywraca człowiekowi zdrowie. Włóż także owoce, czy­li tarki, do miodu i często je jedz, a dzięki ich dobremu ciepłu, zmieszanemu z ciepłem miodu, dręczący cię artretyzm ustąpi.

Żołądek
Kto ma chory żołądek, ten powinien upiec (lub zgrillować) tarninę w płomieniu ognia albo ugotować ją w wodzie i często jeść. Usunie ona z żołądka nieczystości i śluz. Bowiem gdy ten owoc zostanie upieczony w ogniu lub ugotowany w wodzie, wówczas jego sok zostaje tym lepiej oczyszczony ze szkodliwego śluzu i tym bardziej sprzyja zdrowiu. Spożywanie pestek tego owocu nie przynosi szkody, [a] niespożywanie ich z owocem także nie zaszkodzi.

św. Hildegarda z Bingen „Physica”

 

Eliksir z popiołem tarniny (Napój z tarniną)
Wskazania: dolegliwości systemu nerwowego, niedowłady, borelioza, dna moczanowa, reumatyzm…

Skład:

  • 20 g popiołu z tarniny (mogą być spalone wszystkie części nadziemne rośliny, bez domieszek innego drzewa – nie może się tu znaleźć nawet spalona zapałka)
  • 15 g sproszkowanych goździków
  • 30 g sproszkowanej kory cynamonu cejlońskiego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 l wina gronowego

Przygotowanie: popiół, goździki i cynamon gotujemy w winie z miodem przez 5 minut. Przecedzamy i przelewamy do sterylnych butelek. 

Stosowanie: przez 4 tygodnie pijemy 3 łyżeczki przed posiłkiem i 3 łyżki po posiłku. Robimy 1 lub 2 tygodnie przerwy, po czym kurację powtarzamy przez co najmniej 6 miesięcy. 



Najnowsze wpisy

Tort orkiszowy wiśniowo–czekoladowy

Tort składa się z kilku składników: Biszkopt orkiszowo-czekoladowy 5 jajek 130 g mąki orkiszowej typ 650 45 g mąki ziemniaczanej 125 g cukru pudru trzcinowego 20 g kakao Krem kasztanowo-waniliowy […]

27 lis 2024

Jesienna zupa dyniowa z kasztanami jadalnymi

Składniki: 250 g dyni zwyczajnej 100 g kasztanów jadalnych 150 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 100 g pomidorów bez skóry 50 ml miodu lipowego 50 ml soku z limonki 2 […]

27 lis 2024

Tatarak

Rozdrobnij zatem korzeń i liście tataraku (…). Tak zmieszany proszek jedz codziennie z chle­bem lub w zupie albo pij go w ciepłym winie, aż do swojej śmierci, a nie zapadniesz […]

27 lis 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin