Placuszki warzywne

Dodano: 28 lipiec 2021

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża, bądź dwie małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanka”
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • sól (do smaku)
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
W misce wymieszać jajka, wsypać przyprawy i posiekany szczypiorek.
Dodać starte warzywa, mąkę, delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Nakładać łyżką, formując małe placuszki. Smażyć kilka minut do uzyskaniu rumianego koloru, odwrócić na drugą stronę.
Placuszki są smaczne na ciepło i zimno.