Placuszki warzywne

Dodano: 28 lip 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża, bądź dwie małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanka”
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • sól (do smaku)
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
W misce wymieszać jajka, wsypać przyprawy i posiekany szczypiorek.
Dodać starte warzywa, mąkę, delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Nakładać łyżką, formując małe placuszki. Smażyć kilka minut do uzyskaniu rumianego koloru, odwrócić na drugą stronę.
Placuszki są smaczne na ciepło i zimno.



Najnowsze wpisy

Orkiszowo-malinowo do kawy

Biszkopt orkiszowy Składniki: 150 g mąki orkiszowej białej typ 650 4 jajka 120 g cukru trzcinowego 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym wanilia  Przygotowanie:Białka ubić, […]

12 wrz 2024

Łazanki z koprem włoskim

Składniki: 250 g makaronu pokrojonego na łazanki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bulwa kopru włoskiego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 szczypty bertramu 3 szczypty galgantu 1 łyżka „Hildegardowej przyprawy z galgantem” „Przyprawa […]

12 wrz 2024

Szanta

1.33 Szanta (marrubium)Szanta jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała róż­nym chorobom. GłuchotaKto ma głuche uszy, powinien ugotować szantę w wodzie, póź­niej usunąć ziele, zaś gorącą parę skierować do […]

12 wrz 2024

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin