Placuszki warzywne

Dodano: 28 lip 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża, bądź dwie małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanka”
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • sól (do smaku)
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
W misce wymieszać jajka, wsypać przyprawy i posiekany szczypiorek.
Dodać starte warzywa, mąkę, delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Nakładać łyżką, formując małe placuszki. Smażyć kilka minut do uzyskaniu rumianego koloru, odwrócić na drugą stronę.
Placuszki są smaczne na ciepło i zimno.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin