Placuszki warzywne

Dodano: 28 lip 2021 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża, bądź dwie małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1/2 łyżeczki bertramu
  • 1/2 łyżeczki galgantu
  • 1 łyżeczka „Przyprawy do potraw – mieszanka”
  • 1/2 łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • sól (do smaku)
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
W misce wymieszać jajka, wsypać przyprawy i posiekany szczypiorek.
Dodać starte warzywa, mąkę, delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Nakładać łyżką, formując małe placuszki. Smażyć kilka minut do uzyskaniu rumianego koloru, odwrócić na drugą stronę.
Placuszki są smaczne na ciepło i zimno.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin