Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Placuszki warzywne
Dodano: 28 lip 2021 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce wymieszać jajka, wsypać przyprawy i posiekany szczypiorek.
Dodać starte warzywa, mąkę, delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię.
Nakładać łyżką, formując małe placuszki. Smażyć kilka minut do uzyskaniu rumianego koloru, odwrócić na drugą stronę.
Placuszki są smaczne na ciepło i zimno.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025