Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Balsam kasztanowy
Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska
Składniki:
Przygotowanie:
Miód rozgrzać, dodać mąkę kasztanową, wymieszać i przełożyć do słoiczka, najlepiej z zamknięciem.
Balsam miodowo-orkiszowy, zachowując wszystkie korzystne dla zdrowia właściwości kasztanów, jest w medycynie Hildegardy najbardziej uniwersalnym środkiem leczniczym w przypadku chorób wątroby, regenerującym ją i wspomagającym jej pracę. Jako kuracja: spożywać 2 razy dziennie po łyżeczce.
Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025