Balsam kasztanowy

Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3 łyżka mąki z kasztanów jadalnych
  • 5 łyżek odszumowanego miodu

Przygotowanie:

Miód rozgrzać, dodać mąkę kasztanową, wymieszać i przełożyć do słoiczka, najlepiej z zamknięciem.

Balsam miodowo-orkiszowy, zachowując wszystkie korzystne dla zdrowia właściwości kasztanów, jest w medycynie Hildegardy najbardziej uniwersalnym środkiem leczniczym w przypadku chorób wątroby, regenerującym ją i wspomagającym jej pracę. Jako kuracja: spożywać 2 razy dziennie po łyżeczce.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy ze świeżą miętą

Biszkopt – składniki: 250 g mąki orkiszowej typ 650 1 szklanka cukru trzcinowego 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia likier (smak wg uznania) zmieszany z wodą w proporcji 1:1 […]

23 kwi 2025

Kotleciki z chleba orkiszowego

Składniki: ok. 300 g namoczonego chleba orkiszowego (świeży lub czerstwy) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek posiekanej pietruszki kilka gałązek posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki grysiku orkiszowego szczypta […]

23 kwi 2025

Kmin rzymski

1.17 Kmin (ciminum, carvum)Kmin (kmin rzymski) ma w sobie umiarkowane ciepło i jest suchy. DusznościDla człowieka cierpiącego z powodu duszności  spożywanie kminu jest dobre i pożyteczne, niezależnie od sposobu jego podania, bowiem […]

23 kwi 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin