Balsam kasztanowy

Dodano: 21 gru 2022 Alfreda Walkowska

Składniki:

  • 3 łyżka mąki z kasztanów jadalnych
  • 5 łyżek odszumowanego miodu

Przygotowanie:

Miód rozgrzać, dodać mąkę kasztanową, wymieszać i przełożyć do słoiczka, najlepiej z zamknięciem.

Balsam miodowo-orkiszowy, zachowując wszystkie korzystne dla zdrowia właściwości kasztanów, jest w medycynie Hildegardy najbardziej uniwersalnym środkiem leczniczym w przypadku chorób wątroby, regenerującym ją i wspomagającym jej pracę. Jako kuracja: spożywać 2 razy dziennie po łyżeczce.

Fragment z książki „Hildegardowa kuchnia polska” autorstwa Alfredy Walkowskiej, Katarzyny i Lidii Walkowskich.



Najnowsze wpisy

Batonik orkiszowy

Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]

29 sty 2025

Zapiekanka z makaronem orkiszowym i kurczakiem

Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]

29 sty 2025

Chrzan

Chrzan – Armoracia rusticana Chrzan jest ciepły, a gdy w marcu zielenią się wszystkie rośliny, wówczas i chrzan staje się miękki, choć tylko na krótki czas. Spożywany wtedy jest dobry dla […]

29 sty 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin