Batonik orkiszowy
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Napój z fiołkami
Dodano: 03 mar 2021 Alfreda Walkowska
Jeśli ktoś na skutek działania czarnej żółci czuje w swym sercu niezadowolenie i przygnębienie, przez co uszkodzeniu ulegają jego płuca, powinien ugotować fiołki w czystym winie, odcedzić je przez ściereczkę, do wina dodać miodu i galgantu oraz tyle lukrecji, ile zechce, i w ten sposób przyrządzić oczyszczony napój i go wypić. Zwalczy on melancholię, rozweseli i uleczy płuca.
św. Hildegarda „Physica”
Wskazania:
obniżony nastrój, smutek, przygnębienie, apatia – przebiegające z dolegliwościami płuc, depresja, również w przebiegu klimakterium, któremu towarzyszy choroba płuc
Składniki:
Przygotowanie:
Fiołki zmieszać z winem i odstawić na noc. Rano doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty (nie przykrywać garnka – otwarta powierzchnia parowania), dodać pozostałe składniki i ponownie zagotować, gotować 2 minuty. Przecedzić, przelać do sterylnej butelki.
Stosowanie:
Pić raz dziennie pół filiżanki napoju przez 4-6 tygodni. Kurację można powtarzać do czasu poprawy samopoczucia, ale należy robić przerwy między kolejnymi kuracjami.
Składniki: 240 g masła 170 g miodu 150 g cukru trzcinowego 300 g płatków orkiszowych grubych 100 g płatków orkiszowych drobnych 1 łyżeczka cynamonu Cejlońskiego Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachę […]
29 sty 2025
Składniki: 400 g makaronu orkiszowego (świderki, rurki, muszelki albo radiatory) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży pomidor 10 średnich pieczarek 1⁄2 pęczka szczypiorku 100 g sera mozzarella 1⁄3 łyżeczki „Mieszanki przypraw […]
29 sty 2025