Napój z fiołkami
Dodano: 03 mar 2021
Jeśli ktoś na skutek działania czarnej żółci czuje w swym sercu niezadowolenie i przygnębienie, przez co uszkodzeniu ulegają jego płuca, powinien ugotować fiołki w czystym winie, odcedzić je przez ściereczkę, do wina dodać miodu i galgantu oraz tyle lukrecji, ile zechce, i w ten sposób przyrządzić oczyszczony napój i go wypić. Zwalczy on melancholię, rozweseli i uleczy płuca.
św. Hildegarda „Physica”
Wskazania:
obniżony nastrój, smutek, przygnębienie, apatia – przebiegające z dolegliwościami płuc, depresja, również w przebiegu klimakterium, któremu towarzyszy choroba płuc
Składniki:
- 15-20 g liści i kwiatów fiołków (suszonych) lub garść świeżo zebranych fiołków
- 10 g galgantu w proszku (Alpinia officinarum)
- 20 g korzeni lukrecji w proszku
- 1 l wina
Przygotowanie:
Fiołki zmieszać z winem i odstawić na noc. Rano doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty (nie przykrywać garnka – otwarta powierzchnia parowania), dodać pozostałe składniki i ponownie zagotować, gotować 2 minuty. Przecedzić, przelać do sterylnej butelki.
Stosowanie:
Pić raz dziennie pół filiżanki napoju przez 4-6 tygodni. Kurację można powtarzać do czasu poprawy samopoczucia, ale należy robić przerwy między kolejnymi kuracjami.