Tiramisu orkiszowe
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Orkiszowe ciasto drożdżowe z czereśniami
Dodano: 22 cze 2022 Alfreda Walkowska
Składniki na ciasto:
Kruszonka:
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier trzcinowy i drożdże. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, masło i jajko. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i wyrobić palcami.
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach ok. 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec 30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15-20 minut.
Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]
25 cze 2025
Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]
25 cze 2025