Orkiszowe ciasto drożdżowe z czereśniami 

Dodano: 22 cze 2022 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka mleka orkiszowego/koziego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 garście wydrylowanych czereśni

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier trzcinowy i drożdże. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, masło i jajko. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i wyrobić palcami.

Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach ok. 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec 30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15-20 minut.



Najnowsze wpisy

Różyczki

Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]

26 lut 2025

Pierogi orkiszowe

Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]

26 lut 2025

Goździk

1.27 Goździk (gariofoles, cariofoles)Goździk jest bardzo gorący i ma w sobie również pewną wilgoć, która daje się odczuć dzięki słodyczy, podobnie jak słodka wil­goć miodu. GłowaJeśli ktoś cierpi z powodu dolegliwości […]

26 lut 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin