Różyczki
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Orkiszowe ciasto drożdżowe z czereśniami
Dodano: 22 cze 2022 Alfreda Walkowska
Składniki na ciasto:
Kruszonka:
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier trzcinowy i drożdże. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, masło i jajko. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i wyrobić palcami.
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach ok. 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec 30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15-20 minut.
Składniki: 200 g mąki orkiszowej (typ 650) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli 1 szczypta galgantu 1 szczypta bertramu 1⁄2–1 l tłuszczu do głębokiego smażenia (np. oleju słonecznikowego do […]
26 lut 2025
Ciasto: 1 szklanka wody ciepłej 550 g mąki orkiszowej (typ 650) 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia/pieczenia lub miękkiego masła Farsz tradycyjny: 1⁄2 kg ugotowanych ziemniaków 1⁄2 kg twarogu (np. półtłustego) […]
26 lut 2025