Orkiszowe ciasto drożdżowe z czereśniami 

Dodano: 22 cze 2022 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka mleka orkiszowego/koziego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 garście wydrylowanych czereśni

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier trzcinowy i drożdże. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, masło i jajko. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i wyrobić palcami.

Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach ok. 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec 30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15-20 minut.



Najnowsze wpisy

Tiramisu orkiszowe

Biszkopt – składniki: 6 jajek 6 łyżek wody zimnej 1 szklanka (160 g) mąki orkiszowej białej typ 650 1/2 szklanki (150 g) cukru trzcinowego cukier waniliowy, odrobina soli 1 łyżeczka […]

25 cze 2025

Wątróbka drobiowa z boczniakami

Składniki: 1/2 kg wątróbek drobiowych 200 g boczniaków 2 łyżki szczypiorku posiekanego 2-3 ząbki czosnku kilka rzodkiewek 2 łyżki masła 1/2 l mleka 1 l wody sól, pieprz Przygotowanie:Wątróbkę włożyć […]

25 cze 2025

Nagietek

1.122 Nagietek (calendula)Nagietek jest zimny i wilgotny. Ponadto posiada w sobie dużą zieloną siłę i przeciwdziała truciźnie. OtrucieCzłowiek, który zje lub wypije truciznę i któremu została ona podana, powinien ugotować […]

25 cze 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin