Orkiszowe ciasto drożdżowe z czereśniami
Dodano: 22 cze 2022
Składniki na ciasto:
- 500g mąki orkiszowej typ 650
- 1 szklanka mleka orkiszowego/koziego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 40 g świeżych drożdży
- 2 garście wydrylowanych czereśni
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki orkiszowej typ 650
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier trzcinowy i drożdże. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, masło i jajko. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i wyrobić palcami.
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach ok. 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec 30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15-20 minut.