Orkiszowe ciasto drożdżowe z czereśniami 

Dodano: 22 cze 2022 Alfreda Walkowska

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka mleka orkiszowego/koziego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 garście wydrylowanych czereśni

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej typ 650
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier trzcinowy i drożdże. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, masło i jajko. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i wyrobić palcami.

Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach ok. 25 na 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką.
Piec 30 minut w temperaturze 160°C, następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 15-20 minut.



Najnowsze wpisy

Jabłecznik z cynamonem

Składniki: 150 g miękkiego masła 4 jabłka pokrojone w ćwiartki 3 jajka 130 g cukru trzcinowego 30 ml napoju pietruszkowego (opcjonalnie) 200 g mąki orkiszowej typ 650 2 łyżki mąki […]

22 paź 2025

Pulpety z indyka z patisonami i koprem włoskim

Przepis dla sześcioosobowej rodziny Składniki: mięso z indyka (mielone) – ok. 1 kg patisony – ok. 500 g koper włoski – 2 sztuki śmietanka 31% – ok. 200 ml masło […]

22 paź 2025

Gałka muszkatołowa

1.21 Gałka muszkatołowa (nux muscata)Gałka muszkatołowa ma w sobie duże ciepło, zaś jej siły stanowią dobrą mieszankę. NastrójSpożywanie gałki muszkatołowej otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w dobry nastrój. […]

22 paź 2025

© 2024 copyright 2006-2024 by Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska. Wszystkie prawa zastrzeżone

Realizacja: KULIKOWSKI-IT.pl Strony internetowe Szczecin